Sâmbătă, 20 aprilie, un nou concert La Muse Héritage Musical va încânta publicul meloman montrealez. Dedicat Francofoniei, concertul va reuni piese romantice semnate de George Enescu, Gabriel Fauré, Iuliu Mureșianu și Alain Payette, precum și misa modernă Grand-Messe de Gilles Vigneault.

Iubitorii muzicii clasice sunt invitați sâmbătă, 20 aprilie, începând cu ora 19:00, la Biserica Evanghelică Restauration din Montreal, pentru a celebra Francofonia în acordurile unor celebri compozitori români, quebechezi și francezi. Este vorba de concertul „Vive la francophonie” organizat de asociația La Muse Héritage Musical și susținut de soliști și artiști de mare talent.

Concertul este format din două părți (fără pauză). În prima parte publicul va avea ocazia să se bucure de audiția unor lucrări precum Aux demoiselles paresseuses d’écrire à leurs amis de George Enescu, Après un rêve de Gabriel Fauré sau Preludiu de Iuliu Mureșianu, în interpretarea măiastră a sopranelor Corina Maria Zosim și Marie-Claire Fafard-Blais, a violonistei Anastasia Vîrlan și a pianistului Matvey Chirchikov.

Această primă parte include și două piese ale compozitorului quebechez Alain Payette, recunoscut pentru muzica sa melodică și evocatoare, cu un aspect adesea nostalgic, ce i-a adus notorietate dincolo de granițele Canadei. Romance și Ave Maria se înscriu în această linie romantică, primită mereu cu căldură de public. Și, lucru ce le va face poate un pic și mai speciale în seara zilei de 20 aprilie, ele vor fi interpretate în prezența compozitorului, căci Alain Payette va asista la acest concert. 

În partea a doua, corul La Muse și artiștii săi invitați vor prezenta piesa Grand-Messe de Gilles Vigneault, marele poet și compozitor quebechez, cel care a jucat un rol esențial în revitalizarea muzicii din Quebec și în diseminarea internațională a culturii quebecheze.

Scrisă în colaborare cu Bruno Fecteau, pianist, compozitor și orchestrator, această piesă, pe cât de simplă pe atât de impozantă, este o misă modernă în care se regăsesc elementele unei mise catolice autentice, dar și unele mai deosebite, cum ar fi câteva pasaje cântate în innu, limba innuiților. Un frumos omagiu adus de Vigneault locului în care s-a născut – mica localitate Natashquan din regiunea Côte-Nord.

Alături de corul La Muse își vor da concursul: Marie-Claire Fafard-Blais – soprană, Corina-Maria Zosim – soprană, Xavier Labonté – tenor, Alexandru Țuțuianu – bariton, Anastasia Vîrlan – vioară, Matvey Chirchikov – pian.

La pupitrul dirijoral se va afla, ca de obicei, Ioana German, descendentă a ilustrei familii de compozitori și cărturari Mureșianu, din care face parte și compozitorul Iuliu Mureșianu.

Vive la francophonie
20 aprilie, orele 19:00-20:30
Biserica Evanghelică Restauration
740 rue Roy Est, Montreal, H2L 1E2 (metrou Sherbrooke)
Bilete: 25$ în pre-vânzare, 35$ la ușă
Disponibile pe www.eventbrite.ca „Vive la francophonie”
Rezervări: 450-541-1978

CITIȚI ȘI:

La Muse Héritage Musical a încheiat cu succes un nou turneu în România