Decizia se bazează pe recomandările Comitetului de Imunizare din Quebec. Vaccinul AstraZeneca se administra doar celor cu vârsta de peste 45 de ani.

148,000 de doze suplimentare din acest vaccin sunt așteptate săptămâna viitoare. Ele vor fi rezervate pentru a le oferi ca rapel persoanelor care au primit AstraZeneca sau CoviShield (numele acestui vaccin produs în India) ca primă doză.

Potrivit autorităților din domeniul sănătății publice, același vaccin rămâne recomandat pentru ambele doze. Totuși, persoanele vaccinate inițial cu AstraZeneca pot opta pentru un vaccin de tip ARNm, precum Pfizer sau Moderna, pentru rapel, în măsura disponibilității acestora și înțelegând că administrarea a două vaccinuri diferite ar putea provoca efecte secundare mai grave. Acestea ar putea include febră, dureri de cap și oboseală, de exemplu.

Alte două provincii canadiene au recurs la suspendarea vaccinului AstraZeneca: Alberta și Ontario. La nivel internațional, Norvegia, Danemarca și Islanda au luat decizii similare.

Cazurile de tromboză legate de vaccinul AstraZeneca au stat la baza acestor decizii. Ele rămân însă foarte, foarte rare, de aproximativ un caz din 100,000 de vaccinuri administrate pentru prima doză. Pentru a doua doză, rata este și mai mică, de un caz din 1,000,000 de vaccinuri administrate. În Canada, până în prezent, au fost înregistrate trei decese asociate acestui vaccin, în Quebec, Alberta și New Brunswick, la 2,318,480 de doze distribuite la nivel național (11 mai).