Vitamina C este adesea văzută drept un remediu natural împotriva răcelii. Ideea aceasta, adânc înrădăcinată în mentalul colectiv, provine de la renumitul om de știință Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel. Se pare însă că este vorba de un mit. Explicații.
În anii ’70, dr. Linus Pauling a făcut un sumar a patru studii relativ mici despre vitamina C și a concluzionat că suplimentarea cu vitamina C a ajutat la prevenirea și reducerea duratei răcelilor. El a menționat totuși un studiu controlat cu placebo despre vitamina C în cazul unei inoculări virale care nu a arătat niciun efect. Concluzia sa privind eficacitatea vitaminei C a dus la opinia, larg răspândită, că vitamina C ar fi o terapie eficientă și dovedită pentru prevenirea și tratarea răcelii.
Se pare însă că puterea preventivă a acestei vitamine este în cel mai bun caz modestă. Mai multe studii clinice și meta-analize efectuate după afirmaţiile lui Pauling au examinat rolul vitaminei C asupra prevenirii și tratării răcelilor, subliniază Medscape.com.
O revizie Cochrane (Cochrane Review înseamnă o revizie sistematică a cercetărilor primare în medicină și politici de sănătate, recunoscută la nivel internațional ca fiind etalon privind îngrijirile medicale bazate pe dovezi științifice) care a efectuat o meta-analiză a 29 de studii controlate cu placebo a arătat că suplimentele de vitamina C nu au redus semnificativ incidența răcelilor. Cele 29 de studii au reunit 11,306 de participanți iar suplimentarea cu vitamina C a fost de 0,2 g-1 g/zi. Totuși, analiza a relevat o reducere semnificativă statistic cu 8% la adulți și cu 14% la copii a duratei răcelilor. În ceea ce privește vitamina C ca tratament, revizia Cochrane nu a indicat vreo dovadă a eficacității acesteia.
Un studiu clinic de dimensiuni reduse, randomizat, dublu-orb, a fost condus în 2001 pentru a evalua eficacitatea dozelor mari de vitamina C ca tratament pentru răceală. Participanții au fost împărțiți în două grupuri și instruiți să ia fie diverse doze de vitamina C – de la 1 la 3 g – fie un placebo în momentul apariției simptomelor de răceală. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative în severitatea sau durata simptomelor răcelii între dozele mici sau mari de vitamina C sau placebo.
O meta-analiză mai recentă s-a aplecat asupra a 10 studii controlate cu placebo pentru a vedea rolul vitaminei C în prevenția și tratamentul răcelilor. Datele au arătat o mică reducere cu 15% a simptomelor mai severe.
Prin urmare, deși vitamina C poate fi luată fără a cauza probleme, nu există dovezi pentru capacitatea sa de a preveni răceala comună. Deși revizia Cochrane și o meta-analiză mai recentă au demonstrat o reducere a duratei simptomelor semnificativă din punct de vedere statistic, această reducere a fost minimă, cu o semnificație clinică mică. Informarea corectă privind faptul că suplimentarea cu vitamina C nu previne răceala ne ajută să evităm costuri inutile pentru suplimente lipsite de eficacitate.