Santé Canada a autorizat demararea studiilor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19 la Centrul canadian de vaccinologie de la Universitatea Dalhousie din Nova Scotia. Este vorba de vaccinul produs de compania chineză CanSino Biologics în parteneriat cu Consiliul Național de Cercetare al Canadei.

National Research Council (NRC) și CanSino au încheiat un acord de colaborare ce prevede desfășurarea de studii clinice în Canada pentru evaluarea eficacității și a siguranței vaccinului, în plus de cele care au loc în China, și folosirea tehnologiei genetice de la National Research Council.

Prima fază a testelor pe oameni care va avea loc în Canada va necesita mai puțin de 100 de voluntari sănătoși, adulți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, și va începe în următoarele trei săptămâni. Obiectivul principal al acestei prime etape este de a verifica siguranța vaccinului și de a vedea cum este el tolerat de persoanele cărora le-a fost administrat.

Voluntarii vor fi supravegheați medical timp de șase luni. Dacă reacționează bine la vaccin din punct de vedere al răspunsului imun, cercetătorii pot trece rapid la a doua fază a testelor, chiar înainte de finalizarea primei. În acest fel procesul se va accelera, căci în mod normal dezvoltarea unui vaccin ia ani de zile.

În China, prima fază a testelor umane pentru acest potențial vaccin au început în martie, 108 persoane luând trei doze diferite. Cei care au primit cea mai mare doză au raportat febră și dureri articulare, potrivit Science and Technology Daily, o publicație chinezească de stat, citată de The Globe and Mail. Pentru a accelera procesul, la începutul lunii aprilie CanSino a demarat cea de-a doua fază a studiilor clinice, care implică testarea pe 500 de persoane, chiar dacă prima fază nu va fi finalizată decât în luna decembrie. O a treia fază ar putea implica un număr mult mai mare de persoane, până la 10.000.

Dacă vaccinul este dezvoltat cu succes, el ar putea fi produs la Montreal. La sfârșitul lunii martie, guvernul federal a acordat 44 de milioane de dolari Consiliului Național de Cercetare pentru a-și moderniza instalațiile din Montreal, astfel încât să poată fi utilizate pentru a produce vaccinuri. Finalizarea lucrărilor este așteptată în vara acestui an.

Acest potențial vaccin a fost denumit Ad5-nCoV și este, la ora actuală, unul dinte cele mai rapid dezvoltate din lume – peste 100 sunt în curs de dezvoltare, mai puțin de zece au intrat deja în fazele de testare pe oameni. Este un vaccin recombinant, care folosește un alt tip de virus – în acest caz un adenovirus – modificat genetic pentru a include o proteină S, o semnătură a virusului SARS-CoV-2. Adenovirusul este el însuși modificat pentru a-i preveni reproducerea. Principiul după care acest potențial vaccin funcționează este introducerea în organismul uman a acelei proteine S cu scopul de a pregăti sistemul imunitar pentru identificarea și distrugerea coronavirusului.

CanSino și National Research Council au o relație de colaborare de mai mulți ani, de când compania chineză a început să lucreze la un vaccin pentru Ebola. Acesta a fost aprobat pentru utilizare de către Beijing în 2017. Atât vaccinul Ebola, cât și potențialul vaccin împotriva coronavirusului pot fi fabricate cu HEK293, o linie de celule derivată dintr-un embrion avortat în 1973, care a fost modificat de NRC în urmă cu aproape un deceniu pentru a fi mai prolific în producerea de vaccinuri.

NRC a semnat o licență non-exclusivă cu CanSino în 2014 pentru utilizarea acestei linii celulare. Prin urmare, Consiliul nu anticipează vreun venit din utilizarea de către CanSino a tehnologiei canadiene pentru a produce Ad5-nCoV.

Proprietatea intelectuală asupra vaccinului va fi deținută de compania chineză, care va decide de asemenea unde va fi furnizat vaccinul, însă fabricarea sa în Canada garantează disponibilitatea acestuia aici. Directorul executiv al CanSino, Xuefeng Yu, a trăit mult timp în Canada, la Montreal și Toronto, studiind (la Universitatea McGill, de unde a obținut un doctorat) și apoi lucrând ca director executiv la Sanofi Pasteur Inc.

În 2007, Canada și China au semnat un acord privind cooperarea științifică și tehnologică. În 2011, cele două țări au convenit să colaboreze la dezvoltarea vaccinurilor.

CITIȚI ȘI:

Un posibil vaccin împotriva COVID-19 va începe în curând testele clinice în Quebec