Până pe 30 iunie, Festivalul Art Souterrain, un eveniment menit să familiarizeze publicul și să suscite o reflecție asupra artei contemporane, va transforma Montrealul subteran pe parcursul a 6 km.

Din 2009, Festivalul Art Souterrain pune în valoare diverși artiști contemporani, prezentându-le lucrările în afara spațiilor tradiționale de expunere, precum muzee și galerii. Ideea este de a face arta contemporană cât mai accesibilă publicului larg, iar la această a 14-a ediție sunt expuse picturile și instalațiile interactive a peste 40 de artiști contemporani, locali și internaționali, concepute în jurul temei Voies-Voix Résilientes

Festivalul transformă și valorizează Montrealul subteran pe o distanță de 6 km, din care fac parte Complexul Guy Favreau, Palais des congrès, Édifice Jacques Parizeau, Centre de Commerce Mondial, Place Victoria, Cité Internationale – OACI.

Festivalul include multiple activități legate de artă, de la vizite ghidate, la ateliere de creație sau de sensibilizare, mese rotunde, proiecții de scurt metraje și diverse alte evenimente. Toate sunt gratuite, însă participarea se face pe bază de înscriere. Programul festivalului poate fi consultat aici.

FOTO: Mike Patten, Vitrine sur l’art prima ediție – Collectif ITWÉ, ”Manifestipi”et Sonny Assu, „The Away Team Prepares to Beam Down to What Appears to be an Uninhabited Planet” (Groupe CNW/Art Souterrain).

De asemenea, Festivalul Art Souterrain include și câteva proiecte conexe de artă contemporană. Unul dintre acestea este Vitrine sur l’art, prin care lucrări de artă contemporană sunt instalate în vitrinele unor spații comerciale de închiriat. Astfel, diverse locuri vacante sunt transformate în galerii de artă temporare, prezentând lucrări majore din mari colecții publice și private, precum și proiecte originale ale unor artiști locali. Pe lângă faptul că scoate în evidență arta canadiană contemporană și o face cunoscută unui public mai larg, această inițiativă înfrumusețează spații comerciale goale, contribuind la revitalizarea cartierelor.

Lucrare a artistului montrealez Berirouche Feddal, proiectată pe fațada Ubisoft în cadrul celei de-a treia ediții L’art s”affiche. FOTO: @Art Souterrain/Facebook.

O altă inițiativă, realizată în parteneriat cu Ubisoft Montreal, se desfășoară până pe 31 mai. Este vorba de L’Art s’affiche, care anul acesta prezintă o expoziție solo, Forehead Kiss, a artistului montrealez Berirouche Feddal, proiectată pe fațada sediului Ubisoft, aflat la intersecția străzilor St-Viateur cu Saint-Dominique. O altă modalitate de a democratiza arta în spațiul public, de a o integra în cotidianul profesional și de a promova artiști emergenți.

Mai multe informații despre toate aceste fațete ale Festivalului Art Souterrain la www.artsouterrain.com.