Între 7 și 19 noiembrie, Galeria de artă contemporană de Bellefeuille din Montreal găzduiește o nouă expoziție a marelui artist de origine română Peter Krausz.

Expoziția va fi prezentată în cea mai nouă sală a galeriei, cea situată la 1455 Sherbrooke Ouest, la doar câțiva metri de Musée des Beaux-Arts de Montréal. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, între orele 14:00 și 17:00.

Relația om-natură, conceptul de frontieră, trecerea timpului (viață, moarte, anotimpuri, reînnoire) sunt elemente centrale în arta lui Peter Krausz. Le vom întâlni și în această expoziție, în care tablourile sale imense, înfățișând peisaje bucolice, contrastează cu cele în care vedem intervenția omului asupra peisajului natural – mine de suprafață abandonate, o natură sterilă, dezolantă, devastată.

Născut în România (în 1946), Peter Krausz a studiat arta murală la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, între 1964 și 1969. Din 1970 trăiește la Montreal. A fost timp de zece ani (1980-1990) curatorul și directorul Galeriei de Artă a Centrului Saidye Bronfman și profesor la Universitatea Concordia. În prezent, este profesor titular la Université de Montréal (din 1991). De-a lungul timpului, Peter Krausz a participat la numeroase expoziții solo și de grup, la Montreal, Quebec, Toronto, Vancouver, în Statele Unite și în Franța.

CITIȚI ȘI: Conturând un peisaj și o memorie: Dialog cu artistul Peter Krausz

Opera sa este vastă, incluzând, pe lângă peisaje monumentale, desene în cărbune, pictură murală, fotografie sau instalații. Lucrările lui Peter Krausz se găsesc în colecțiile unor prestigioase muzee și instituții de artă: Canada Council for the Arts Art Bank, Musée national des beaux-arts du Québec, Musée d’art contemporain de Montréal, Musée des beaux-arts de Montréal, Jewish Museum din New York, Arkansas Art Centre și Artothèque (Montpellier, Franța).

Operele sale sunt de asemenea incluse în colecțiile ministerului Afacerilor Externe al Canadei, Consiliului de Arte din Montreal, Muzeului de arheologie Pointe-à-Callière, Bibliothèque nationale du Québec, Musée d’art de Joliette, Musée des Beaux-arts de Sherbrooke și Musée Régional de Rimouski.

Lucrările sale se regăsesc și în numeroase colecții corporative, precum cele ale Air Canada, Astral Media, Bank of Nova Scotia, Bell Canada, Bombardier, Cirque du Soleil, Citibank, Royal Bank, Sun Life  și Teleglobe Canada.

Ca artist el este reprezentat de Galeria de Bellefeuille în Montreal, de Galeria Mira Godard la Toronto, de Galeria Wallace în Calgary, Galeria Jones în Vancouver și Forum la New York.

În 2011 Peter Krausz a devenit membru al Royal Canadian Academy of Arts. Site-ul său este: www.peterkrausz.com.

CITIȚI ȘI:

Peter Krausz: „Now and Then”
Expoziție T.K. Thomas, cu ocazia centenarului nașterii sale