41.003 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență şi alți 38.944 de români s-au înscris pentru a vota la o secție din străinătate, conform datelor de pe pagina web a Autorității Electorale Permanente (AEP). Inițial stabilit pentru 11 septembrie, termenul limită pentru înregistrare a fost prelungit până la data de 15 septembrie, ora 23:59.

La alegerile europarlamentare din 26 mai a.c., la cele 441 de secții de votare organizate în străinătate au votat 375.219 alegători. La unele secții din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Belgia cozile au fost imense, numeroase persoane nereușind să-şi exercite dreptul de vot.

CITIȚI ȘI: Câteva observații privind rezultatele alegerilor europarlamentare 2019

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume raportat la numărul total al populației, potrivit al unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În perioada 2001-2016, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane la 3,4 milioane.

În total, numărul românilor din afara granițelor este de aproximativ 9.700.000, conform cifrelor avansate de Natalia-Elena Intotero, ministră a Românilor de Pretutindeni. Dintre aceștia, circa 5,6 milioane se află în diaspora, iar diferenţa în comunitățile istorice.

Numărul mic al românilor care s-au înregistrat ca alegători în străinătate sugerează o profundă neîncredere a acestora în instituțiile statului român, în ciuda asigurărilor date de Autoritatea Electorală Permanentă că datele personale ale celor care se înscriu la vot nu vor fi transmise autorităților din România sau din străinătate.