Termenul de înscriere la vot pentru românii din străinătate a fost prelungit, printr-o Ordonanță de urgență, cu încă trei zile. Astfel, înscrierile se închid oficial pe 15 septembrie, ora 23:59 (ora României).

Cetățenii români cu drept de vot aflați în Canada își pot exercita dreptul de vot prin corespondență sau la oricare dintre secțiile de votare organizate în cadrul misiunilor diplomatice românești aflate pe teritoriul canadian.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Cei care nu s-au înregistrat ca alegător în străinătate, pot vota la una din următoarele secții de votare: Ottawa, Montreal, Toronto, Vancouver, Calgary, Quebec și Dieppe, orașe în care se află oficiile diplomatice și consulare de carieră și onorifice ale României în Canada.

Votul se va putea exercita în baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie).

Secțiile de votare vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează (orele sunt cele locale):
● Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21
● Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21
● Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.

CITIȚI ȘI:

Alegeri prezidențiale 2019: Votul în diaspora
Alegeri prezidențiale 2019: În ce oraşe canadiene se va putea vota?