Recent a fost lansată noua platformă de gestiune a candidaturilor pentru imigrare în Quebec numită ARRIMA. Acest sistem este inspirat de Entrée Express – sistem utilizat de guvernul federal al Canadei.

Entrée Express permite persoanelor interesate să imigreze în Canada să-și creeze un profil online, specificând vârsta, diplomele obținute, experiența de muncă, nivelul cunoștințelor de franceză și/sau engleză, dacă au o ofertă de lucru sau dacă au membri ai familiei care sunt deja rezidenți permanenți sau cetățeni canadieni. Ulterior sunt selectați pentru a finaliza procedurile de obținere a rezidenței permanente candidații care corespund cel mai mult cererii de mână de lucru calificată în Canada. Întreg procesul are foarte multă flexibilitate, criteriile de selectare reflectând nevoile economiei canadiene la diferite momente.

Ministerul Imigrației din Quebec a urmat același principiu, implementând ARRIMA. În acest fel, din bazinul de candidaturi format în baza acestui sistem, ministerul selectează profilurile ce răspund cel mai bine nevoilor de mână de lucru calificată de pe piața de muncă din Quebec.

Unul dintre obiectivele politicii canadiene de imigrație este, potrivit Legii privind imigrația și  protecția refugiaților (Loi sur l’immigration et la protection des réfugiés), „să permită Canadei să obțină maximum de avantaje sociale, culturale și economice.” Aceeași lege stipulează că baza criteriilor de selecție a candidaților pentru programele economice de imigrare este capacitatea acestora de a reuși integrarea economică în Canada.

În luna iunie a.c. Quebec a adoptat o nouă lege care vizează imigrația economică în această provincie, intitulată Loi visant à accroître la prospérité socio-économique du Québec et à répondre adéquatement aux besoins du marché du travail par une intégration réussie des personnes immigrantes. Legea dă prioritate candidaților care și-au depus cererea de Certificat de Sélection du Québec (CSQ) aflându-se pe teritoriul provinciei și fiind deja integrați pe piața de muncă.

În acest context, ministerul Imigrației a anunțat că va invita candidații ce au deja un profil în ARRIMA să completeze demersurile în vederea obținerii CSQ. Vor primi invitații persoanele care au făcut o cerere de Certificat de selecție înainte de 2 august 2018 și care:
■ Se aflau temporar în Quebec în momentul depunerii cererii;
■ Se aflau în Quebec în momentul sancționării legii (16 iunie 2019) și aveau un permis de studii sau un permis de muncă;
■ Dețin o ofertă de lucru validată de un angajator din Quebec.

Reamintim deci că pentru cei interesați să se stabilească în Quebec, primul pas este depunerea unei declarații de interes în platforma ARRIMA. Această declarație de interes este un demers simplu, gratuit, care se face numai pe internet (online).

Hotărârea guvernului de a armoniza politica și programele sale de imigrație cu nevoile pieței de muncă va decide în următorii ani profilul candidaților cu șanse de succes în proiectul de stabilire în Quebec. În această idee, în data de 8 august 2019, ministerul provincial al Imigrației a anunțat o nouă inițiativă, Parcours d’accompagnement personnalisé, menită să sprijine noii veniți în demersurile lor de integrare. Prin această măsură guvernul dorește să asigure servicii accesibile, flexibile și adaptate candidaților ce se stabilesc aici. Astfel, viitorii imigranți vor putea beneficia de asistență încă din țara de origine. Ei vor primi informații privind francizarea, recunoașterea diplomelor și a experienței profesionale, precum și despre oportunitățile ce există în diferite regiuni ale provinciei. Odată ajunși în Quebec, vor avea o întâlnire cu un agent al ministerului care va discuta cu ei și va formula un plan de acțiune personalizat privind demersurile de instalare, francizare, integrare profesională și socială.

O altă noutate: de la 1 iulie 2019, serviciul de francizare online (Service de Francisation en ligneFEL) este oferit gratuit și celor aflați în sejur temporar în Quebec – cei care au un Certificat de acceptare (Certificat d’acceptation du Québec – CAQ), deci care sunt studenți sau lucrători temporari. Aceștia sunt acum admisibili să beneficieze de servicii de tutorat în studiul limbii franceze.  De asemenea, cei aflați încă în țara de origine care au deja un CAQ, pot urma cursuri de franceză pe internet (dar fără tutor).

Constatăm așadar mult dinamism în abordarea problemelor legate de imigrația economică în Quebec, cu măsuri menite să netezească calea integrării noilor veniți. Vom reveni asupra acestor subiecte.

CITIȚI ȘI:

Prelungirea statutului de rezident temporar: Unde și cum se trimite cererea pentru programele de rezidență temporară
Super viza, o alternativă interesantă a procesului de parenare a părinților sau bunicilor
Campanie pe lângă noii veniți pentru a acoperi nevoia de mână de lucru în regiune