Cel mai recent sondaj de opinie efectuat de Institutul Angus Reid arată că înaintea votului din octombrie, 36% dintre canadieni preferă să voteze cu Partidul conservator (PCC), în vreme ce 32% se declară suporteri ai liberalilor (PLC) – cel mai mare procentaj pe care acest partid l-a înregistrat într-un sondaj Angus Reid de la începutul acestui an.

Se pare că decizia comisarului de etică, de la jumătatea lunii august, că premierul Trudeau a comis o încălcare a eticii (Conflict of Interest Act) în felul în care a tratat afacerea SNC-Lavalin nu a afectat popularitatea liberalilor în rândul electoratului. Canadienii au fost mai receptivi la mesajul primului ministru – că acțiunile sale au fost motivate de preocuparea sa pentru păstrarea unor locuri de muncă („I can’t apologize for standing up for Canadian jobs.”) – și drept urmare, liberalii au urcat în sondaje.

Ambele partide principale de pe scena politică federală au motive de a privi cu optimism spre octombrie. Conservatorii pentru că încă au un lejer avantaj, dar mai ales pentru situația din Ontario: în 2015, PCC a pierdut în fața liberalilor lui Trudeau în această provincie, cea mai populată a Canadei, la o distanță de 10 procente; acum PCC și PLC sunt practic la egalitate, întrunind 36% și respectiv 35% din preferințele cetățenilor.

La rândul lor, liberalii au motive de optimism datorită faptului că par a fi scăpat de conul de umbră proiectat de scandalul SNC-Lavalin. Reamintim că în primăvară, la apogeul acestui scandal, cel puțin trei sondaje de opinie au indicat un avans al conservatorilor, care uneori a urcat chiar și până la 10 procente. PLC se bucură de o popularitate solidă în Quebec, unde distanța față de PCC este aproape dublă: 38% vs. 20%. Mai mult, liberalii au reușit nu doar să se apropie de competitorul lor din partea dreaptă a eșichierului politic (conservatorii) până la o cvasi-egalitate statistică, ci și să se distanțeze de competitorii din partea stângă, i.e. NPD și Partidul verde.

Totuși, deși partidul de guvernământ pare să fie destul de bine plasat în intențiile de vot ale cetățenilor (comparativ cu lunile precedente), premierul Trudeau nu a reușit să recâștige popularitatea de care s-a bucurat la începutul mandatului său. Doar 31% dintre canadieni spun că au o opinie favorabilă în ceea ce-l privește pe prim-ministru, comparativ cu 38% care declară acest lucru pentru Andrew Scheer, liderul conservator. Liderul politic federal cel mai popular este Elizabeth May, șefa Partidului Verde, despre care 42% dintre canadieni nutresc o opinie favorabilă, deși aceasta se află pe un trend descendent față de sondajele de acum câteva luni, de la începutul verii. Elizabeth May rămâne însă singura cu o rată a favorabilității pozitivă: +8 (această rată reprezintă netul dintre procentajul răspunsurilor de la categoria „pozitiv” și cele de la categoria „negativ”). Toți ceilalți lideri au rată a favorabilității negativă: Scheer -14, Singh -19, Trudeau -32, Bernier -43.

La nivel regional, PCC se bucură de un suport popular semnificativ în Alberta, Saskatchewan și Manitoba. În Ontario, British Columbia și Canada Atlantică cursele sunt foarte strânse, iar în Quebec liberalii conduc cu o marjă considerabilă.

Față de 2015 însă, peste o treime din cei care susțin că i-au sprijinit pe liberali (36%) spun că acum își îndreaptă preferințele spre alte partide: 13% înclină spre conservatori, 12% spre noii democrați, iar restul spre alte formațiuni politice.

PCC are în acest moment cel mai mare număr de votanți siguri – canadieni care declară că opinia lor pentru un anume partid este de neclintit: 25%. Ca să formezi un guvern este nevoie de mult mai mult decât atât și de aceea toate partidele care vizează puterea vor încerca să-și sporească bazinul de votanți siguri. Conservatorii par cel mai bine plasați doar în aparență, căci capacitatea lor de-a trece dincolo de bariera celor 25% este stingherită de percepțiile negative pe care publicul le are vizavi de acest partid în ceea ce privește mediul.

Or, măsurile împotriva schimbărilor climatice constituie principala preocupare a canadienilor în acest moment și deci chestiunea care va ocupa un spațiu semnificativ în cadrul campaniei electorale. În categoria de vârstă 18-34 de ani, unul din trei canadieni consideră că schimbările climatice sunt cea mai importantă chestiune; pentru cei peste 55 de ani, schimbările climatice sunt pe locul doi în topul preocupărilor, după serviciile de sănătate.

Reamintim că alegerile federale vor avea loc în data de 21 octombrie, conform Canada Elections Act (adoptat în mai 2007), care prevede desfășurarea alegerilor generale la o dată fixă – în a treia zi de luni din octombrie, la fiecare patru ani de la ultimul scrutin. Pe 11 septembrie 2019, premierul Trudeau a declanșat în mod oficial campania electorală.

CITIȚI ȘI:

Ce cred canadienii despre politicieni
Canada și eforturile de salvare a ordinii mondiale existente
O schimbare majoră în peisajul politic canadian