La sfârșitul lunii iulie a.c. o nouă lege electorală a fost promulgată de către președintele României. Această lege prevede, între altele, votul anticipat și votul prin corespondență pentru românii din afara granițelor țării.

Iată principalele schimbări/prevederi ale acestei legi:
● Românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică), pentru ambele tururi, i.e. 8, 9 şi 10 noiembrie pentru primul tur și 22, 23 şi 24 noiembrie pentru al doilea tur.
● Alegătorii prezenți în sediul secției de votare şi cei aflaţi la rând pot vota până la ora 23:59.
● Alegătorii care doresc să voteze în străinătate la aceste alegeri prezidențiale se pot înregistra fie pentru vot la secţie (pentru a determina numărul şi locaţiile secţiilor), fie pentru votul prin corespondenţă prin intermediul unui formular online pe site-ul www.votstrainatate.ro. Înregistrările se fac până cel mai târziu la data de miercuri, 11 septembrie 2019, ora 23:59:59 (ora României).

PENTRU A VOTA PRIN CORESPONDENȚĂ
Doar cetățenii români care locuiesc cu forme legale în străinătate pot vota prin corespondență. Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență. Iată care sunt pașii de parcurs dacă doriți să vă înregistrați ca alegător prin corespondență:
1. Accesați pagina votstrainatate.ro
2. Apăsați butonul „Vreau să votez prin CORESPONDENȚĂ”
3. Completați câmpurile: CNP, nume și codul CAPTCHA și apăsați butonul „Validare”.
4. Completați prenumele.
5. Introduceți adresa la care doriți să primiți documentele de vot
6. Completați adresa de e-mail pe care urmează să primiți email-ul de confirmare și notificările legate de cererea dumneavoastră.
7. Pentru facilitarea comunicării între dumneavoastră și Autoritatea Electorală Permanentă lăsați un număr de telefon, respectând formatul internațional
8. Documentele pentru votul prin corespondență vă vor fi transmise în plic, gratuit, prin poștă. Acestea vor ajunge la dvs. cel târziu pe 16 octombrie. Plicul va conține instrucțiunile de completare și transmitere a votului. Pentru returnarea documentelor de vot aveți la dispoziție două opțiuni:
● prin selectarea primei opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență în țară” veți transmite plicul înapoi în țară, prin poștă, fără costuri suplimentare
● prin selectarea celei de-a doua opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență la misiunea diplomatică” veți transmite plicul, personal sau prin poștă, către misiunea diplomatică din țara în care vă aflați, pe cheltuiala dumneavoastră
9. Atașați copia scanată sau fotografia documentului de ședere (formate acceptate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt)
10. Atașați copia scanată sau fotografia actului de identitate (formate acceptate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt)
11. După completarea tuturor câmpurilor apăsați butonul „Trimite cerere”
12. În cel mai scurt timp veți primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. După confirmare prin apăsarea link-ului, cererea este înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă, iar dumneavoastră veți primi numărul de înregistrare pe adresa de e-mail furnizată. Autoritatea Electorală Permanentă va verifica informațiile transmise și veți primi un mail de finalizare a cererii într-un termen de maxim cinci zile.

Vă sugerăm să consultați și instrucțiunile pe care Campania Declic le-a pregătit pentru alegătorii români din străinătate care doresc să voteze prin corespondență. Veți găsi întregul proces explicat în șapte pași simpli, care includ și imagini cu titlu de exemplu.

Datele colectate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) la această înregistrare „sunt exclusiv gestionate de AEP și de Ministerul Afacerilor Externe, care organizează alegerile în diaspora. Autoritățile locale, nici din străinătate, nici din România nu au acces la aceste date. După alegeri, aceste date sunt aneantizate”, au declarat surse din interiorul AEP pentru PressOne.

Până în prezent, numărul celor înscriși pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondență este foarte mic, considerând cei peste 5 milioane de români aflați în străinătate.

Reamintim că la alegerile prezidențiale din 2014, în al doilea tur, au votat 378.811 români din diaspora; la recentele alegeri europarlamentare (și referendum pentru justiție) numărul votanților români din diaspora s-a ridicat la aproape 385.000.

PENTRU A VOTA LA SECŢIE
Cetățenii români din diaspora care nu se înscriu la votul prin corespondență au posibilitatea să voteze la una din secțiile de votare organizate în străinătate, în cadrul misiunilor diplomatice și consulare sau institutelor culturale (unde există), precum și în locații solicitate explicit de minim 100 de cetățeni. Astfel, cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua votării pot solicita organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vor să voteze înregistrându-se ca alegător în străinătate. Pentru aceasta trebuie parcurși următorii pași:
1. Accesați pagina votstrainatate.ro
2. Apăsați butonul „Vreau să votez la SECȚIA DE VOTARE”
3. Completați câmpurile: CNP, nume și codul CAPTCHA și apăsați butonul „Validare”. Dacă datele completate sunt corecte, se vor activa celelalte câmpuri
4. Completați prenumele
5. Introduceți țara, localitatea și subdiviziunea teritorială unde doriți înființarea unei secții de votare
6. Completați adresa de e-mail pe care urmează să primiți e-mail-ul de confirmare și notificările legate de cererea dvs.
7. Introduceți numărul de telefon, respectând formatul internațional
8. Atașați copia scanată sau fotografia actului de identitate (formate acceptate jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt)
9. Câmpul de informații suplimentare poate fi folosit pentru identificarea mai exactă a localității în care doriți înființarea unei secții de votare, dacă este cazul
10. După completarea tuturor câmpurilor se apasă butonul „Trimite cerere”
11. Veți primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. După confirmare prin apăsarea link-ului, cererea este înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă, iar dumneavoastră veți primi numărul de înregistrare pe adresa de e-mail furnizată. Autoritatea Electorală Permanentă va verifica informațiile transmise și veți primi un mail de finalizare a cererii într-un termen de maxim cinci zile.

Cetățenii români care se înregistrează ca alegători în străinătate la alegerile pentru Președintele României din noiembrie 2019 sau care își exprimă dorința să voteze prin corespondență vor fi radiați pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscriși în lista electorală permanentă din străinătate, respectiv lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.     

Pentru a vota la o secție de votare din străinătate înscrierea ca „alegător în străinătate” nu este obligatorie. Pe lângă listele electorale permanente din străinătate în care vor fi cuprinși cetățenii români ce se înscriu pe platforma online a AEP, vor fi și listele electorale suplimentare, generate în mod automat la scanarea documentelor de identitate ale votanților.

Rețineți însă că nu se poate vota nici la secție și nici prin corespondență fără un document de identitate românesc valabil – pașaport sau carte/buletin de identitate.

CITIȚI ȘI:

Alegeri prezidențiale 2019: În ce oraşe canadiene se va putea vota?