Fuse o vară liniștită, cu chermeze și hore, cu grătare și iarbă verde. Dar odată cu începerea școlilor ni se mai potolește și avântul văratic și ne gândim cu groază la… Dar mai bine mă opresc înainte să vă indispun. Pentru a ne ridica cât de cât tonusul și a ne lua gândul de la știm noi ce, să ne râdem puțin (vorba regretatului Gyuri) de alegeri și catindați.

Avem alegeri în România, avem alegeri în Canada, și dacă decența nu a murit de tot, și în Anglia, în curând. Cele mai suculente întâmplări pre-electorale vin din România, evident, întâmplări la care dacă mai adăugăm și numele candidaților am pus-o de o telenovelă în toată regula.

Pe Klaus Iohannis îl cunoaște toată lumea, actualul președinte susținut de liberali, care are la această oră cea mai mare cotă în sondaje. La fel de bine îl cunoașteți, sunt convins, pe un alt candidat: Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului. În continuă bătălie cu hunii de la apus, Funar ne întărește spiritul românesc cu faptele strămoșilor și pre-strămoșilor noștri: piramidele au fost construite de geto-daci, după modelul celor din România; descoperirea Americii a fost o izbândă a geto-dacilor; Eisenstein a furat teoria relativității de la Eminescu; Deutschland înseamnă, evident, ați ghicit, țara Dacilor. 

Alt candidat cel puțin interesant este și actorul Mircea Diaconu, propus de partidele lui Tăriceanu și respectiv Ponta. Doi foști prim-miniștri și-au călcat pe orgolii și au renunțat la candidaturile proprii în favoarea unui docil actor pe care  –  speră domniile lor, din postura de regizori – îl vor manipula precum în filme, cu un scenariu beton.  

Miron Cozma, luceafărul huilei, și-a pus și domnia sa numele pe lista candidaților la fotoliul de la Cotroceni, asta după ce a cugetat îndelung în pușcărie, unde a zăcut ceva vreme pentru incitare la omor și violențe. 

Doamna Ramona Bruynseels, propulsată în alegeri de către Partidul Puterii Umaniste înființat de pușcăriașul Dan Voiculescu, declara cu nonșalanță în urmă cu câteva zile la Digi24 cum că, citez: „Suntem împreună cu Rusia parte a NATO”. 

Aceștia sunt doar cinci dintre cei 23 de candidați la funcția de președinte al României. Pe lângă domniile lor, candidații la funcția de prim-ministru al Canadei par niște bieți și nevinovați copii. Dar atenție, doar par…

CITIȚI ȘI:

Reflecții canadeze | Gică Contra
Reflecții canadeze | Trompetele răsună
Reflecții canadeze | Presa noastră cea de toate zilele