Duminică, 22 septembrie 2019, în spaţiul din faţa Casei Române de pe lângă Catedrala Buna Vestire din Montreal, a avut loc dezvelirea unui bust de bronz al poetului Mihai Eminescu.

Realizat de artistul plastic Petru Ilie Birău, venit special din România pentru acest eveniment, bustul este o donaţie făcută Catedralei Buna Vestire de către familia domnului Leonard I. Voicu, președinte al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR) și al Cenaclului Mihai Eminescu din Montreal. Momentul a fost dedicat împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a poetului și a 18 ani de activitate a ACSR. După ceremonia de dezvelire a statuii, Comitetul parohial al bisericii a oferit un dineu în sala Casei Române.

Aceasta este cea de-a doua statuie a poetului Mihai Eminescu la Montreal, după cea semnată de sculptorul Vasile Gorduz și inaugurată acum 15 ani (18 septembrie 2004) în Piața României din cartierul Plateau-Mont-Royal.

Leonard I. Voicu este autorul mai multor volume de versuri și proză, dintre care amintim „Zori de zi”, volumul de versuri care marchează debutul său literar (Editura Destine, Montreal, 2011), ‚,Singur şi departe” (versuri, Editura Singur, Târgoviște, 2011), ‚,Drumul” (nuvele, Editura  Destine, Montreal, 2013), „Iubiri” (versuri, Editura  Destine, Montreal, 2014), „Funia roșie” (nuvele, Editura Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea, 2016), „Surorile” (roman, Editura Betta, București, 2018).

Artistul Petru Ilie Birău s-a aflat pentru a doua oară la Montreal, după ce în octombrie 2018 Casa Română din Montreal a găzduit expoziția sa personală intitulată ,,Oameni și locuri din România”.

Adresa Casei Române este: 8070 boul. Christophe-Colomb, Montreal, H2R 2S9.

CITIȚI ȘI: Doi artiști români expun pentru prima dată în Canada, la Montreal

Toate fotografiile prezentate în această galerie au fost făcute de Lilian Savin.