Ziarul quebechez Journal de Montréal semnalează în ediția sa din 10 octombrie faptul că patru candidați ai partidului Bloc québécois (BQ) la apropiatele alegeri federale din 21 octombrie, au postat pe rețelele de socializare articole sau afirmații islamofobe. Aceste postări au fost făcute între 2013 și 2019.

CITIȚI ȘI: Candidații de origine română la alegerile federale din octombrie 2019

Printre cei patru candidați BQ se numără și Lizabel Nițoi, de origine română, care aspiră la un fotoliu parlamentar în circumscripția Marc-Aurèle-Fortin, situată în Rive-Nord. În 2016, ea a partajat un articol al bloggerului francez Boris Le Lay, militant al extremei drepte. În respectivul articol, intitulat „Islam et consanguinité: les ravages biologiques des mariages entre cousins sur 50 générations”, se poate citi, printre altele, următoarea afirmație complet nefondată: „Consangvinitatea masivă în cultura musulmană ar fi putut cauza daune practic ireversibile bazei genetice musulmane, inclusiv daune majore pentru inteligența lor, sănătatea mintală sau sănătatea lor.” De asemenea, textul afirmă că „diminuarea capacității intelectuale este o altă consecință devastatoare a consangvinității în căsătoriile musulmane”.

Captură de ecran: Journal de Montréal.

În urma publicării articolului din Journal de Montréal, cei patru candidați BQ – Caroline Desbiens, Valérie Tremblay, Claude Forgues și Lizabel Nițoi – au postat, la interval de doar câteva minute fiecare, același mesaj de scuze, în care își reafirmă aderarea la valorile și programul BQ, „care nu promovează în vreun fel măsuri împotriva comunităților culturale sau religioase”.

Captură de ecran: Facebook@Lizabel Nițoi.

Textul mesajului de scuze menționează faptul că Journal de Montréal consideră respectivele articole și postări ca fiind islamofobe, însă omite să precizeze dacă cei patru candidați blochiști le consideră, la rândul lor, islamofobe. Acest lucru este subliniat de numeroși comentatori pe pagina lui Lizabel Nițoi. Până la publicarea acestui articol, d-na Nițoi nu a adresat această chestiune.