Catalina Pop, actriță de teatru și cinema, de zece ani la Montreal, nu a încetat nicio clipă să-și urmeze vocația și să-și perfecționeze arta.

Catalina Pop a fost de curând nominalizată la Premiile Québec Cinéma, la categoria Revelația anului 2023, pentru rolul său din filmul Le Coyote, realizat de cineasta quebecheză Katherine Jerkovic (Les Routes en février, 2018). Premiile vor fi decernate în cadrul Galei Québec Cinema, difuzată de canalul Noovo pe 10 decembrie.

Rolul Anei pe care Catalina Pop îl interpretează în acest film este primul său rol într-un lungmetraj. Ea se numără acum printre foarte puținele actrițe de origine română (alături de Brigitte Pogonat) distribuite în roluri importante în filme artistice canadiene.

Ana este o jurnalistă persecutată din România. De cine și de ce nu se menționează, dar cu siguranță deschide o nouă perspectivă – o femeie din Europa de Est pe cale de a revela anumite injustiții într-o lume coruptă condusă majoritar de bărbați. Ana se refugiază la fratele ei, Cornel, stabilit la Montreal de mai mult timp. Ea este vecina protagonistului filmului, Camilo (jucat de Jorge Martinez Colorado), devenind, într-un fel, salvarea lui. Camilo este un mexican în jur de 50 de ani, care încearcă să-și găsească de lucru ca bucătar, după ce și-a închis propriul restaurant.

Alături de Catalina Pop, un alt actor de origine română face parte din distribuție: Virgil Șerban, cel pe care poate l-ați văzut în serialul polițist de succes Faits Divers (2017-2021), în rolul lui Valentino Orsini. Acum el îl joacă pe Cornel, fratele Anei.

Catalina Pop și Virgil Șerban în filmul Le Coyote.

Acest film care vorbește despre demnitatea imigranților a câștigat premii la Whistler Film Festival 2022 (Borsos Award for best Canadian feature și Best Performance pentru Jorge Martinez Colorado), la Brooklyn Film Festival 2023 (Best Narrative Feature și Best Actor Male – Jorge Martinez Colorado) și la Venice Film Week 2023 (Best Narrative Feature Award).

Echipa filmului Le Coyote la premiera sa mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Toronto (TIFF) 2022. Catalina Pop este a treia din dreapta.

În Canada, Le Coyote este disponibil pe platformele AppleTV și Google Play.

Catalina Pop, repere biografice

Catalina Pop a absolvit facultatea de teatru și televiziune din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai la Cluj, promoția 2006. A debutat în același an la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, în spectacolul Iubirea Fedrei de Sarah Kate, pus în scenă de regizorul Mihai Mănuțiu. Spectacolul a avut patru nominalizări la Premiile Uniter și a câștigat pentru cel mai bun spectacol din stagiunea 2006-2007. 

Tot la Arad a colaborat și cu actorul și dramaturgul Ioan Peter, care a scris o piesă de teatru pentru Cătălina Pop și colegul său, Andrei Elec, intitulată Coca Blues. Piesa a fost prezentată în versiune teatru-lectură la festivalul de teatru Underground din Arad.

După ce în perioada 2007-2008 a urmat ateliere de improvizație și de Commedia Del Arte la Milano și la Bergamo, în 2010, ajunsă în Canada, joacă la Calgary în Abortion Monologues de Jean Cawthorne, o dramaturgă canadiană militantă pentru drepturile femeilor.  

Doi ani mai târziu, tot la Calgary, este prima actriță care interpretează în limba română mai multe personaje în piesa Attemps on her life or 17 scenarios on her life de Martin Krimpt. 

În 2015 debutează ca actriță în cinema, La Montreal, în 2015, în scurtmetrajul Les vies qui nous restent regizat de cineasta de origine română Luiza Cocora. Urmează apoi alte trei scurtmetraje: La melancolie de Cata (2015) de iranianca Gilda Pourjabar, Peppermint ashes/Leagăn (2017) de albaneza Vjosana Shkurti și Avant de partir (2023), realizat de Giovanni Princigalli și aflat la momentul publicării acestui articol în post-producție.

Tot anul acesta, Catalina Pop a susținut și primul ei solo în franceză, în spectacolul Deseo (regia Ximene Ferrer), care s-a bucurat de critici pozitive. 

A beneficiat de două burse acordate de Conseil des arts de Montréal: în 2016, când primește bursa DemArt, destinată artiștilor imigranți pentru ai susține în integrarea lor profesională, și în 2018, ca parte a colectivului de patru actrițe aparținând diversității culturale, Les quatres sœurs, care au avut o reprezentație în 2019.