Guvernul canadian a stabilit un nou program de ajutor financiar, Canada Emergency Response Benefit/ Prestation canadienne d’urgence, pentru persoanele afectate de COVID-19.

În virtutea CERB, aceste persoane vor putea primi suma de 2,000$ pe lună, impozabili, pentru o perioadă de 4 luni cuprinsă între 15 martie și 3 octombrie 2020. Acest program înlocuiește Emergency Care Benefit și Emergency Support Benefit anunțate în 18 martie 2020.

Canadienii vor putea solicita acest sprijin financiar la începutul lunii aprilie (data vehiculată este 6 aprilie), fie prin intermediul unui portal web, fie via telefon (linie telefonică automată sau număr gratuit ce urmează să fie anunțat).

Banii le vor parveni în termen de aproximativ 10 zile de la efectuarea cererii, o dată la fiecare 4 săptămâni. În interiorul fiecărei perioade de 4 săptămâni trebuie ca o persoană să fie fără venit cel puțin 14 zile consecutive. Prestațiile încetează să fie vărsate după 4 luni sau mai înainte dacă persoana s-a întors la serviciu.

Cui i se adresează acest program?

● Lucrătorilor care trebuie să înceteze munca din cauza COVID-19 și nu au acces la concedii plătite sau la alt sprijin financiar.
● Lucrătorilor bolnavi sau în carantină sau care au grijă de cineva bolnav de COVID-19.
● Părinților aflați în câmpul muncii nevoiți acum să stea acasă fără a fi plătiți pentru a avea grijă de copiii bolnavi sau care au nevoie de îngrijiri suplimentare din cauza închiderii școlilor și a grădinițelor.
● Lucrătorilor care și-au păstrat locul de muncă însă nu sunt plătiți, deoarece în prezent nu există suficientă activitate iar angajatorul le-a cerut să nu se prezinte la serviciu.
● Salariaților, lucrătorilor autonomi, inclusiv celor pe contract, care nu sunt eligibili pentru prestațiile de șomaj.

Pierderea locului de muncă sau diminuarea veniturilor trebuie să fie determinată de COVID-19.

Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să fi câștigat cel puțin 5,000$ în 2019 sau în ultimele 12 luni. Tinerii, studenții, care locuiesc cu părinții și care au câștigat suma menționată mai sus, în intervalul specificat, pot beneficia de aceste prestații.

CERB este o prestație individuală, ceea ce înseamnă că în cadrul unui gospodării orice persoană care îndeplinește condițiile de admisibilitate poate primi această sumă de 2,000$ pe lună.

CERB în raport cu șomajul

Toți canadienii care au încetat să lucreze din cauza COVID-19, indiferent dacă sunt eligibili pentru Employment Insurance (EI)/ Assurance-emploi sau nu, pot primi CERB.

Canadienii care în acest moment primesc asigurarea de șomaj, atât cea obișnuită cât și cea pe motiv de boală (Employment Insurance sickness benefits/ Prestations de maladie de l’assurance-emploi), vor primi în continuare aceste prestații și nu trebuie să aplice pentru Canada Emergency Response Benefit. Dacă aceste prestații se termină înainte de 3 octombrie 2020, atunci vor putea cere CERB, dar numai dacă nu pot reveni la muncă datorită COVID-19.

Cei care au aplicat pentru șomaj însă cererea nu le-a fost încă procesată nu trebuie să depună o nouă cerere.

Canadieni eligibili pentru șomaj vor putea primi aceste prestații atunci când CERB i-a sfârșit (3 octombrie 2020), dacă nu și-au găsit serviciu.

CERB în raport cu alocația pentru copii

Primirea alocației pentru copii (Canada child benefit/ Allocation canadienne pour enfants) nu descalifică o persoană de la primirea CERB.

Pentru mai multe informații consultați: Canada Emergency Response Benefit și Canada’s COVID-19 Economic Response Plan.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Esențialul informației