Perioada de contagiozitate depinde de mai mulți factori. Nu există o perioadă exactă sau o metodă precisă care să indice dacă cineva este încă contagios.

Până nu de mult, așa cum avizau autoritățile de sănătate publică din Quebec, o persoană infectată cu coronavirus trebuia să se izoleze timp de 10 zile de la data apariției simptomelor sau a confirmării unui test pozitiv. Această recomandare a fost revizuită și redusă la cinci zile. În realitate, nu există o perioadă exactă sau o metodă precisă care să indice dacă cineva este încă contagios.

Perioada de contagiozitate depinde de mai mulți factori: rapiditatea cu care organismul fiecăruia se debarasează de virus, dacă persoana este vaccinată sau nu sau dacă e imunodeprimată, după cum a explicat pentru Le Devoir Hélène Carabin, profesoară de epidemiologie a bolilor infecțioase la Universitatea din Montreal.

În general, riscul de contagiune scade semnificativ între 6 și 10 zile de la apariția primelor simptome sau confirmarea infecției printr-un test pozitiv. Potrivit Centers for Disease Prevention and Control (CDC) din SUA, „potențialul statistic” de a mai fi contagios devine aproape zero în ziua a 11-a.

Prezența simptomelor după acest moment ar putea indica faptul că o persoană încă este contagioasă, dar aceasta nu este o regulă. „Uneori, simptomele pot fi o consecință a răspunsului imun la virus. Ele s-ar putea datora inflamației, prezența virusului în organism fiind aproape inexistentă”, a precizat Hélène Carabin.

De asemenea, un test pozitiv nu înseamnă neapărat că persoana este contagioasă, deoarece un pacient poate purta în el copii ale virusului care nu pot infecta un alt individ. „Însă regula generală este că atunci când sunt prezenți mulți viruși, probabilitatea de a fi infecțios este mult mai mare decât dacă nu sunt mulți.”

În fața atâtor incertitudini, judecata și prudența rămân cele mai bune arme de protecție. „După cinci zile, chiar dacă oamenii se pot întoarce la locul de muncă, acest lucru trebuie făcut respectând cu strictețe măsurile de protecție. […] Nu este deloc momentul să mergem să ne întâlnim și să-i îmbrățișăm pe cei dragi, mai ales dacă sunt în vârstă”, a completat Hélène Carabin.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Durata izolării redusă la cinci zile pentru bolnavii de Covid-19