Urmând exemplul Statelor Unite și a altor provincii canadiene, Quebecul reduce perioada de izolare de la zece zile la cinci. În același timp, accesul populației generale la testele PCR este restricționat.

Durata izolării persoanelor infectate cu Covid-19 va fi redusă de la zece la cinci zile, după cum a anunțat Sănătatea publică din Quebec. Măsura se aplică celor vaccinați cu cel puțin două doze și copiilor sub 12 ani. Persoanele care nu se încadrează în aceste categorii trebuie să se izoleze timp de zece zile.

Pentru personalul din sistemul de sănătate care are contact cu pacienții izolarea este de șapte zile. Cei care sunt dublu vaccinați și nu au contact cu pacienții se pot izola timp de cinci zile.

Perioada de izolare va începe fie de la debutul simptomelor, fie de la primirea unui rezultat pozitiv la testul de depistare rapidă. Persoanele care nu au acces la un test rapid dar prezintă simptome sunt considerate infectate.

După aceste cinci zile, dacă simptomele se ameliorează sau au dispărut și persoana nu a avut febră în ultimele 24 de ore, aceasta își poate relua activitățile purtând mască și respectând distanțarea de doi metri pentru următoarele cinci zile.

Mai multe provincii canadiene – British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, New Brunswick – precum și Statele Unite, au introdus deja această măsură.

Reducerea perioadei de izolare a fost cerută insistent în mai multe sectoare de activitate din Quebec, în special în comerț și industrie care se confruntă cu deficite semnificative de personal, agravate de izolarea lucrătorilor infectați.

Penurie de reactivi utilizați în testele de depistare

Confruntate cu o explozie a îmbolnăvirilor, cauzată de varianta Omicron, autoritățile sanitare din Quebec se tem de o penurie de substanțe reactive utilizate în testele de depistare, cererea fiind foarte mare nu doar aici, ci și la nivel mondial.

Pentru a face față acestui impas, Sănătatea publică restricționează utilizarea testelor. Din 5 ianuarie, ele vor fi rezervate mediilor considerate vulnerabile: spitale (lucrători și persoane internate), centre de îngrijiri de lungă durată (CHSLD), închisori, refugii pentru cei fără adăpost etc. Din 15 ianuarie, pe listă se va adăuga și personalul din școli și grădinițe.

Prin urmare, în cazul populației generale, nu va mai fi posibil să meargă la un centru de depistare și să facă un test PCR pentru a valida, de exemplu, rezultatul la un test rapid.

În cursul zilei de ieri, 3 ianuarie, aproape 47,000 de persoane au făcut un test PCR, un ritm pe care laboratoarele și personalul centrelor de depistare nu îl pot susține.