Cele mai recente măsuri anunțate privesc diferite categorii de călători: cetățeni canadieni care revin în țară, rude apropiate ale cetățenilor sau rezidenților permanenți, lucrători temporari străini (care vin cu permise de muncă), studenți, copii minori acompaniați sau nu de adulţi etc. Fiecare dintre aceste categorii are instrucțiunile sale specifice, dar și excepțiile de rigoare. Sursele oficiale și ajutorul unui consilier în imigrație sunt recomandate.

Începând din 15 ianuarie 2022, toți cetățenii străini care vor să intre în Canada trebuie să fie adecvat vaccinați. Până la această dată, anumite categorii de cetățeni străini (ca de exemplu persoane cu un permis de studii) puteau intra în Canada fără să îndeplinească această condiție.

Prin urmare, la ora actuală pot intra în Canada cetățenii canadieni (inclusiv cei cu dublă cetățenie), rezidenții permanenți, persoanele protejate (statut de refugiat), precum și orice cetățean străin, inclusiv în scopuri turistice, dacă este complet vaccinat.

Indiferent însă de statutul vaccinal, călătorii care sosesc aici trebuie să prezinte dovada unui rezultat negativ la testul molecular de depistare pentru Covid-19 SAU dovada unui test pozitiv efectuat cu 11 până la 180 de zile înaintea sosirii. Durata a fost modificată tot la 15 ianuarie, căci înainte aceasta era de 15 până la 180 de zile. Testele rapide sunt în continuare non-admisibile.

Pe site-ul ministerului Imigrației este indicat faptul că decizia finală privind intrarea în țară și punerea în carantină a unei persoane este luată de un reprezentant guvernamental de la punctul de intrare în Canada (aeroport sau un punct de frontieră terestră). Decizia sa se bazează pe informațiile furnizate de călători la momentul sosirii și pe decretele în vigoare (care pot fi modificate pentru a se adapta situației). Pentru informații suplimentare citiți Décrets d’urgence liés à la COVID-19.

Călătorii nevaccinați (cetățeni, rezidenți permanenți, refugiați) sunt obligați să stea în carantină 14 zile sau mai mult dacă dezvoltă simptome de Covid și să efectueze testele de depistare necesare, conform instrucțiunilor primite. Dacă rezultatul la unul din teste este pozitiv, carantina se prelungește cu încă zece zile. Sunt scutiți însă de testare cei care pot prezenta un rezultat pozitiv pentru Covid datat între 10 și 180 de zile înaintea intrării în Canada. Utilizarea aplicației ArriveCan este necesară pentru informații legate de sosirea în Canada, de orice călătorie efectuată în cele 14 zile care preced sosirea, planul de carantină, rezultatul negativ de la testul molecular de depistare efectuat înainte de intrarea în țară sau diagnosticul pozitiv pentru Covid în perioada prevăzută de noile măsuri.

Iată și o recapitulare a exigențelor pentru călătorii vaccinați:

● Să aibă cel puțin două doze de vaccin sau o combinație a două vaccinuri acceptate;

● Să fi făcut a doua doză cu cel puțin cu 15 zile înainte de călătoria spre Canada;

● Să nu prezinte simptome de Covid;

● Să se conformeze exigențelor cerute înainte și după intrarea în Canada, adică să insereze dovada vaccinării în aplicația ArriveCan (dacă este în altă limbă decât franceza sau engleza, documentul trebuie tradus de un traducător certificat), să aibă la îndemână dovada înscrierii în ArriveCan (trebuie să fie menționate literele I, V sau A alături de numele călătorului), sa facă un test de depistare la sosire dacă i se cere, să stea în carantină dacă este necesar și să urmărească dacă dezvoltă simptome de Covid în cele 14 zile după sosirea în Canada.

Dacă există motive medicale serioase ce împiedică o persoană să se vaccineze împotriva Covid, persoana în cauză trebuie să facă dovada acestei imposibilități, furnizând o documentație adecvată: diagnostic medical semnat și parafat de un medic specialist, copie analize, expertize, dovezi de tratament etc., toate traduse dacă nu sunt în engleză sau franceză. Cetățeanul străin nevaccinat aflat într-o astfel de situație trebuie să considere și posibilitatea de a fi obligat să se întoarcă în țara de origine.

Amintim și faptul că pentru a se îmbarca în Canada pentru un zbor domestic sau internațional sau pentru a călători cu trenul (Via Rail și Rocky Mountainer), toți pasagerii trebuie să fie dublu vaccinați (excepție zborurile Medevac și zborurile private, în anumite condiții) Info: COVID-19: Monter à bord d’avions et de trains au Canada.

Amintim, de asemenea, că pe lângă aceste exigențe federale trebuie verificate și cele provinciale sau teritoriale. 

Sublinem și faptul că detaliile prezentate în acest articol se referă la măsuri oficiale actualizate la data de 15 ianuarie 2022. Este foarte important să urmăriți site-urile oficiale pentru a vă pune la curent cu cea mai recentă versiune a informațiilor.

CITIȚI ȘI:

Măsuri sanitare la frontieră: Testele PCR nu vor mai fi obligatorii pentru persoanele vaccinate care sosesc în Canada