Anul coronavirusului se apropie de sfârșit cu cei mai mulți dintre premierii provinciali bucurându-se de un sprijin popular majoritar. Legault (QC) și Horgan (BC) au cel mai bun rating de aprobare, în timp ce în Alberta și Manitoba, unde situația s-a înrăutățit în ultima vreme, Kenney și respectiv Pallister au cotele cele mai slabe.

Al doilea val al pandemiei de coronavirus continuă să domine viața de zi cu zi a canadienilor. Cazurile de COVID-19 se înmulțesc, numărul deceselor crește, restricțiile încetinesc economia iar oamenii se văd nevoiți să ia decizii dificile privind felul în care își vor petrece sărbătorile – izolați de familie și prieteni sau în cadru restrâns.

În acest context, un sondaj Angus Reid difuzat la începutul lunii decembrie arată că, în general, canadienii continuă să aibă o opinie pozitivă asupra felului în care premierul provinciei în care locuiesc își face datoria. În același timp, reiese foarte clar că vremea liderilor provinciali ce păreau incapabili să comită vreo greșeală în ochii populației – așa cum s-a  întâmplat în primăvară și în vară – a apus deja.

Quebec: Rata de aprobare a lui Legault rămâne ridicată și stabilă

În Quebec pandemia a făcut cele mai multe ravagii, infectând mai multe persoane și curmând mai multe vieți per capita decât oriunde altundeva în Canada. În ciuda acestei situații tragice, François Legault continuă să fie un lider solid politic, cu o cotă de favorabilitate ce practic nu s-a schimbat în ultima vreme, de 64%.

În vară, Legault și partidul său de guvernământ, Coalition Avenir Quebec (CAQ), au luat măsuri pentru ca purtarea unei măști în spații interioare să fie obligatorie. În toamnă, nivelurile de alertă au crescut peste tot în provincie, lucru ce a antrenat restricții privind întâlnirile între persoane și închiderea mai multor spații publice. Din 25 decembrie, Quebecul va intra într-un lockdown mai sever, care în principiu va dura până pe 11 ianuarie. Premierul Legault a declarat că guvernul său este silit să ia măsuri suplimentare pe fondul creșterii numărului de noi cazuri de COVID-19 și al riscului ca sistemul de sănătate să fie copleșit.

În luna mai, cota sa de aprobare a atins vârful, situându-se la 77% (în sondajele Angus Reid; alte sondaje au arătat procente de peste 80%), pentru ca din august ea să rămână la nivelul actual.

Ontario: Ford este în cădere

Din punct de vedere al opiniei publice, începutul pandemiei a reprezentat un moment forte pentru premierul Doug Ford (Partidul conservator progresist), popularitatea sa urcând până la 69%. Odată cu această criză, ontarienii au văzut un alt Doug Ford – un om politic matur și unificator, care a reușit să obțină aprobarea unei populații divizate anterior pe linii de partid politic. Cota sa de favorabilitate se află încă pe un teren majoritar, însă în ultimele trei luni aceasta a înregistrat o scădere de 11%, situându-se acum la 55%.

Numărul spitalizărilor este în creștere în Ontario, stabilind noi recorduri pentru acest al doilea val. Ca și în Quebec, Guvernul Ford a decis în favoarea adoptării unor noi măsuri restrictive, provincia intrând în lockdown pe 26 decembrie pentru patru săptămâni în partea de sud și două săptămâni în nord. Regiunea Peel și orașul Toronto se aflau deja la cel mai ridicat nivel de restricții din 23 noiembrie, cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului.

Premierul Ford i-a criticat dur pe cei care protestează aceste restricții, numindu-i „bufoni”, încurajând totodată populația să-și aducă contribuția pentru ca situația să se schimbe.

British Columbia: Horgan se menține sus

Premierul Horgan (Partidul noilor democrați) a convocat alegeri anticipate în octombrie, iar gestul său îndrăzneț și controversat a dat rezultatele scontate: NPD-ul a reușit să formeze un guvern majoritar (participarea la vot a fost însă una foarte slabă). Pentru mulți, declanșarea acestor alegeri a reprezentat o mișcare politică cinică, de consolidare a puterii în vremuri de criză. Pentru alții a constituit șansa de a conferi partidului de guvernământ legitimitatea și stabilitatea necesară luării unor decizii dure dar necesare în această perioadă de incertitudine.

În ciuda unei creșteri substanțiale a numărului de cazuri de COVID-19 în zona metropolitană a Vancouverului, popularitatea lui John Horgan rămâne ridicată. Aproape două treimi din locuitorii provinciei (64%) apreciază felul în care acesta se achită de mandatul său de prim-ministru. Totuși, se remarcă o scădere de 5% față de trimestrul precedent.

Alberta: Kenney este foarte criticat

Alberta este singura provincie canadiană care până la 8 decembrie 2020 nu a impus, la nivelul jurisdicției sale, purtarea obligatorie a unei măști în spații interioare. Primul ministru Jason Kenney (Partidul conservator) a ezitat timp de luni de zile să adopte o astfel de măsură, susținând că populația ar reacționa negativ. Realitatea este însă că în majoritatea provinciei masca era deja obligatorie datorită deciziilor luate de municipalități și că poziția lui Kenney este cea care a generat critici. Doar 40% din populația provinciei aprobă performanța premierului, într-un moment în care Alberta se confruntă cu unul din cele mai grave focare de COVID-19 din întreaga Canadă.

Manitoba: Pallister este aspru criticat

Singurul premier provincial cu o cotă de aprobare mai mică decât Jason Kenney este Brian Pallister (Partidul progresist conservator). Doar 32% dintre locuitorii Manitobei sunt satisfăcuți de performanța sa ca prim-ministru, o scădere de 12% față de trimestrul precedent. Spre deosebire de alți lideri provinciali, în niciun moment al pandemiei Pallister nu a urcat în teritoriu majoritar din punct de vedere al opiniei publice – momentul său de vârf a fost luna mai, cu 47%.

În ultima vreme, Manitoba, ca și Alberta, s-a confruntat cu cea mai rapidă răspândire a virusului pe cap de locuitor din Canada. Măsurile impuse pentru a stopa propagarea Covidului sunt la ora actuală printre cele mai stricte din țară, autoritățile interzicând întrunirile publice și private și cerând oamenilor să nu iasă din casă decât pentru deplasări esențiale.

Saskatchewan: Moe are aprobarea majorității

La sfârșitul lunii octombrie, populația din Saskatchewan i-a conferit lui Scott Moe și partidului său (Saskatchewan Party) un nou mandat. 61% dintre rezidenții acestei provincii aprobă munca depusă de Moe.

Recent, armata canadiană a intervenit într-o comunitate a Primelor Națiuni din nord pentru a preveni sau a face față unei eventuale răspândiri a coronavirusului, după ce infecții cu SARS-CoV-2 au fost detectate în cadrul unor comunități învecinate. Natura rurală a Saskatchewanului a creat dificultăți pentru comunitățile îndepărtate, dar în același timp a prevenit apariția unor focare largi, de tipul celor observate în marile centre urbane ale Canadei.

Provinciile atlantice: Populația este mulțumită de prestațiile premierilor

Ajutată de o densitate scăzută și de crearea timpurie a unei „bule” ce a cuprins Nova Scoția, Newfoundland și Labrador, New Brunswick și Insula Prințului Edward, Canada Atlantică a înregistrat cele mai puține cazuri de COVID-19 din țară. Cu toate acestea, recent, numărul infecțiilor a început să crească iar „bula” a fost temporar sistată.

O creștere a numărului de cazuri în zona Halifax l-a determinat pe premierul din Nova Scoția  Stephen McNeil (Partidul liberal) să implementeze noi restricții privind dimensiunea grupurilor de persoane care se pot reuni și activitățile sociale. În august, McNeil și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru și retragerea din viața publică, declarând însă că va rămâne premier și lider al Partidului liberal pe durata pandemiei. Locuitorii din Nova Scoția continuă să îl aprecieze, rata sa de aprobare rămânând una din cele mai mari din Canada – 62%.

Premierul din Newfoundland și Labrador, Andrew Furey (Partidul liberal), a decis recent ca provincia sa să ia o pauză de două săptămâni de la Atlantic Bubble, impunând o perioadă de izolare de 14 zile tuturor călătorilor regionali (care fuseseră scutiți de carantină în virtutea acestei „bule”).

De la începutul pandemiei, Newfoundland și Labrador a înregistrat sub 400 de cazuri de COVID-19. Furey este aprobat de 53% dintre locuitorii acestei provincii, o creștere cu 19% față de trimestrul trecut, datorată faptului că mai mulți oameni s-au familiarizat cu acest nou premier (Furey, de profesie medic chirurg ortoped, a fost ales în august 2020).

Și în New Brunswick numărul cazurilor de COVID-19 a rămas scăzut – mai puțin de 600. Premierul Blaine Higgs (Pardidul conservator progresist) a anunțat, de asemenea, că provincia sa va renunța temporar la participarea la Atlantic Bubble. Fredericton a trecut la un nivel portocaliu la sfârșitul lunii noiembrie, cerând rezidenților să se limiteze la interacțiuni doar cu membrii gospodăriei lor. 63% dintre locuitori declară că aprobă performanța lui Higgs în acest trimestru.