Quebecul va începe de vineri, 25 decembrie, un lockdown mai sever. Premierul François Legault a declarat că guvernul este silit să ia măsuri suplimentare pe fondul creșterii numărului de noi cazuri de COVID-19 și al riscului ca sistemul de sănătate să fie copleșit.

Primul ministru Legault a anunțat astăzi noi măsuri restrictive menite să combată pandemia de coronavirus. Astfel, începând din 17 decembrie, lucrătorii de birou, atât cei din sectorul public, cât și din cel privat, vor fi obligați să lucreze de acasă.

Apoi, începând din 25 decembrie, comerţul cu amănuntul se închide, excepţie făcând magazinele care vând produse considerate esențiale: farmaciile, magazinele alimentare, cele cu articole de uz casnic, garajele și magazinele pentru animale de companie. Prestările de servicii, cum ar fi frizeriile sau saloanele de coafură/manichiură/pedichiură și cele de masaj se vor închide și ele.

Această înăsprire a regulilor de combatere a pandemiei vor fi în vigoare până pe 11 ianuarie.

Perioada coincide cu vacanțele școlare, cu vacanța din sectorul construcțiilor (până pe 3 ianuarie) și cu faptul că în timpul sărbătorilor multe companii sunt închise pentru o săptămână. Școlile primare, prevăzute să înceapă pe 4 ianuarie, vor rămâne închise până pe 11 ianuarie. În cazul școlilor secundare, durata vacanțelor rămâne neschimbată. Grădinițele (services de garde à la petite enfance) rămân deschise, însă cele din mediul școlar (services de garde en milieu scolaire) vor fi disponibile doar pentru lucrătorii din domenii prioritare.

De asemenea, toate regiunile aflate în prezent în zona galbenă devin portocalii, iar zonele portocalii devin roșii din 17 decembrie până pe 11 ianuarie.

Măsurile restrictive nu privesc însă sectorul manufacturier, care va rămâne deschis în toată această perioadă. Ele nu se aplică nici în cazul cabinetelor dentare sau de optometrie, care dispensează servicii de sănătate.

Măsuri similare celor din Germania

Măsurile anunțate sunt similare celor pe care Germania le-a adoptat recent și care se vor aplica între 16 decembrie și 10 ianuarie.

Precum Quebecul, în toamnă Germania a optat pentru o „izolare ușoară”, închizând restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, muzeele și centrele sportive.

Numărul mare de infectări cu coronavirus din ultimele săptămâni au determinat autoritățile federale germane să decidă închiderea școlilor, grădinițelor și businessurilor neesențiale din întreaga țară, în perioada menționată.

Pentru a combate concurența neloială

Pentru ca marile lanțuri de magazine precum Costco, Walmart, Lowe sau Canadian Tire să nu facă o concurență neloială comercianților mai mici care vor fi obligați să închidă, guvernul cere acestor mari magazine ca între 25 decembrie și 11 ianuarie să se limiteze doar la vânzarea de produse esențiale, lucru ce presupune închiderea anumitor secțiuni. Sunt considerate produse esențiale mâncarea, medicamentele și articolele de igienă, precum și cele necesare reparațiilor și siguranței.

Premierul a afirmat că va exista o supraveghere mai mare din partea poliției în această perioadă, precum și mai mulți inspectori CNESST care vor verifica dacă magazinele mari vând bunuri neesențiale.

În primăvară, în timpul primului lockdown, mai mulți comercianți, precum SAIL și La Cordée, au denunțat în presă faptul că marile lanțuri de magazine au putut să-și vândă întregul inventar, în timp ce cei mai mici au fost nevoiți să-și închidă porțile. 

Conseil québécois du commerce de détail (CQCD) a sprijinit, în luna aprilie, această idee a închiderii anumitor secțiuni din magazinelor mari, unde se vând produse neesențiale, pentru a ajuta comercianții locali.

Mișcarea în aer liber, încurajată

Între 17 decembrie și 11 ianuarie, măsurile privind întâlnirile exterioare vor fi un pic relaxate. Amatorii de hochei vor putea juca în opt, iar cursurile de schi vor putea fi oferite pentru opt elevi. Situri exterioare, precum Grădina Botanică, vor fi deschise.

Orice reuniune „statică”, indiferent dacă e în aer liber, rămâne însă interzisă.

La interior, regulile deja existente vor fi menținute. O excepție notabilă este faptul că acum o persoană singură se va putea alătura unei „bule familiale”.

Cifre care îngrijorează

959 de persoane bolnave de COVID-19 sunt în acest moment spitalizate în Quebec.

În același timp, 7,411 de lucrători din domeniul sănătății sunt, din varii motive, absenți.