Premierul François Legault a anunțat că toate regiunile din Quebec vor intra oficial în zona verde începând cu 28 iunie.

În plus, persoanele vaccinate complet (cu ambele doze) se vor putea întâlni în spații interioare fără mască de vineri, 25 iunie. Tot de la această dată, pe stadioane și la festivaluri vor putea participa 3,500 de spectatori.

Primul ministru a declarat că se așteaptă ca reîntoarcerea la normal să se petreacă undeva spre sfârșitul lui august, atunci când 75% din populație va fi vaccinată cu ambele doze. La ora actuală, 80% dintre quebechezii eligibili au fost vaccinați cu prima doză.

Quebecul nu exclude oferirea unei a doua doze de vaccin persoanelor care au contractat COVID-19 și care s-au vaccinat cu o singură doză. În prezent, autoritățile sanitare consideră că această combinație constituie o vaccinare completă.

La ora actuală, șapte regiuni sunt deja în zona verde: Abitibi-Témiscamingue, Bas-Saint-Laurent, Centre-du-Québec, Côte-Nord, Gaspésie−Îles-de-la-Madeleine, Mauricie, Nord-du-Québec și Saguenay–Lac-Saint-Jean.

Săptămâna viitoare li se vor alătura și Capitale-Nationale, Chaudière-Appalaches, Estrie, Lanaudière, Laurentides, Laval, Montérégie, Montreal și Outaouais.

Trecerea de la nivelul galben la cel verde implică, în principal:

● faptul de a putea primi în vizită, la interior, mai multe persoane – se pot întâlni 10 persoane de la adrese diferite sau ocupanții a trei rezidențe în loc de două – purtând o mască dacă nu se poate respecta distanțarea fizică; în curte se pot strânge până la 20 de persoane.

● faptul de a putea merge la un restaurant în grup de 10 persoane de la adrese diferite sau cu ocupanții a trei rezidențe în loc de două; afară, pe terasă, numărul persoanelor crește la 20.

● faptul de a putea practica sporturi în aer liber care reunesc 50 de persoane și sporturi în interior într-un grup de 25 de persoane.

O relaxare privind numărul de participanți este prevăzută și pentru nunți și înmormântări, la care vor putea asista, așezate, până la 250 de persoane.

Ieri Quebecul a raportat 90 de noi cazuri de COVID-19 și niciun deces. Acesta reprezintă cel mai bun bilanț înregistrat în provincie din 21 august 2020.