Alături de alți 14 artiști, pictorița de origine română Doina Falcon participă la cea de-a șaptea ediție a expoziției artiștilor emergenți L’œuvre d’Art, găzduită de CAMAC (Centre d’Art de Montréal Art Center). CAMAC este o comunitate de artiști locali care creează și își expun lucrările în clădirea centrului situată la 1844 rue William, în cartierul revitalizat Griffintown din Montreal. 

Expoziția va fi pe simeze din 11 iunie până pe 18 iulie 2021. Ea va fi deschisă vizitatorilor pe bază de programare de luni până vineri între orele 10:00 și 15:00 și sâmbăta de la 17:00 până la 18:30. Programările se pot face la 514-667-2270 sau montrealartcenter@gmail.com. CAMAC organizează șapte mini vernisaje, cu câte doi artiști și 20 de invitați pe vernisaj. Cel al Doinei Falcon va avea loc duminică, 13 iunie, între orele 14:00 și 15:30.

Tema celor șapte picturi pe care Doina Falcon le prezintă în această expoziție este arta dansului. Iată un citat din Rumi care captează spiritul acestor lucrări: „Dansezi în inima mea acolo unde nu te vede nimeni, dar uneori te zăresc. Această viziune devine arta dansului.” 

Picturile Doinei sunt despre mișcarea formelor și culorilor, despre conversația dintre trup și suflet, invitând privitorul să se alăture spectacolului, să-și deschidă sinele către creativitatea vizuală a formelor în mișcare. Câteva dintre titlurile lucrărilor expuse sunt: Lecția de dans, Dervișul, Driadă dansând și Păsări dansatoare

Tablourile sunt executate în ulei sau acrilic, artista folosind în majoritate spatula și straturi multiple de vopsea. Afișarea expresiei și a mișcării este alimentată de culori vii, atât de specifice artistei.

Driadă dansând (36”x 24”, ulei pe pânză) este o lucrare realizată în stilul expresionist abstract caracteristic Doinei Falcon. Driada este o nimfă care trăiește în interiorul unui copac, iar în acest tablou ce înfățișează un hibrid între o femeie și un copac, driada este sufletul copacului. Lucrarea sugerează o dansatoare braziliană, cu părul ridicat în vârful capului, cu brațele învăluite în manșoane colorate, mișcându-și corpul unduitor în fața observatorului, dar fixată adânc în pământ prin rădăcini. Și totuși, deși picioarele sunt inexistente, driada fiind lipsită de posibilitatea de a se deplasa, tabloul vibrează prin culorile sale intense, degajând bucurie profundă și joie de vivre. Tabloul poate fi privit ca un simbol al perioadei pe care o trăim: chiar lipsiți de posibilitățile de deplasare din cauza situației curente, putem totuși să ne bucurăm de ceea ce ne oferă viața, prin resursele extraordinare pe care le descoperim în noi înșine.

În încheiere, menționăm și faptul că în perioada 3 mai – 3 iunie, Doina Falcon a participat (alături de alte pictorițe de origine română ca Doina Bundaru, Clementina Dumitrescu, Lavi Picu, Maggie Romanovici) la concursul online de artă din cadrul Festivalului de arte din Mascouche, prezentând trei picturi: Baiser de blanc (acrilic pe pânză, 18”x14”), Brisé (tehnici mixte pe pânză, 12”x16”), Structures-5 (tehnici mixte pe pânză, 16”x16”).

Mai multe despre Doina Falcon la www.doina.ca. Întrebările către artistă pot fi adresate la faldo.artist@gmail.com.

CITIȚI ȘI:

O primăvară plină de evenimente artistice pentru pictorița Doina Falcon