Sâmbătă, 1 octombrie, între orele 10:30 și 12:00, scriitoarea Eva Halus, autoarea cărții „Voyage” (Editura Première Chance din Lanaudière, Quebec, 2020), propune copiilor o întâlnire la Biblioteca interculturală Côte-des-Neiges.

Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor culturii quebecheze (30 septembrie – 2 octombrie) de către Culture pour tous cu sprijinul Ministerului Culturii și Comunicațiilor din Quebec. Les journées de la culture, care anul acesta se află la cea de-a 26-a ediție, reunește nenumărați artiști, scriitori și muzicieni profesioniști din toate domeniile și din întreaga provincie, subliniind valorile artelor și culturii ca dimensiuni esențiale în dezvoltarea la scară individuală și colectivă.

După lectura primului capitol și vizionarea pe un ecran mare a ilustrațiilor din carte, copiii vor fi invitați să continue călătoria făcută de personajele din poveste oriunde în lume vor dori. Autoarea va începe această călătorie virtuală vorbind despre locurile în care se petrece acțiunea din „Voyage”, anume Insula Madagascar, Londra, Paris și Munții Bucegi din România. Copiii vor învăța cum să prezinte pe scurt un oraș sau o regiune vizitată, punând accent pe specificul lor. De asemenea, vor fi menționați scriitori – și mai ales scriitori de literatură pentru copii – din fiecare țară despre care se va vorbi.

„Voyage”, publicată în 2020 la Editura Le Premier Chance din Lanaudière, povestește călătoria a două personaje, micuța Anne – 5 ani și pisica ei, Miaully, în Lumea Animalelor și a Oamenilor, adică pe Terra. Aventura lor este plină de învățăminte, umor și filozofie, dar și de magie, scoțând în evidență frumusețea Pământului, a oamenilor și a animalelor ce trăiesc aici. Autoarea recurge la o reactualizare a fenomenului Tinereții fără bătrânețe și vieții fără de moarte, prin perspectiva celor două personaje, care, plecând dintr-un timp Etern și venind pe Pământ și călătorind dintr-un loc în altul cât ai clipi din ochi cu ajutorul unei poțiuni magice, cresc în decursul unei săptămâni terestre cât un copil obișnuit (și o pisică) în 7 ani.

Cartea a primit Premiului Jacques Prévert 2021 acordat de către Societatea Poeților Francezi, cu sediul la Paris.

Eva Halus a publicat zece 10 volume de poezii în limbile română, engleză și franceză și, alături de scriitoarea Veronica Balaj, o serie de trei cărți de interviuri intitulată „Convorbiri cu personalități românești din Montreal”. De asemenea, ea este și autoarea a trei cărți de povești pentru „copii de toate vârstele”, căci pe lângă „Voyage”, în 2020 a apărut și colecția de povești cu animale intitulată „Sketch with Animals And Other Stories”, iar în toamna aceasta o nouă carte, „Cerul meu din Ceres”, va fi publicată în limba română la Editura Inspirescu de la București. Aceasta din urmă se înscrie în genul SF, cu o acțiune ce se petrece în se-colul al XXIII-lea în spațiu, pe planeta Ceres, și într-o grădină din Japonia, și a fost apreciată cu Premiul pentru originalitate al Editurii Inspirescu.

Din 2009, Eva Halus este colaboratoare a ziarului Accent Montreal.     

Această activitate este gratuită și se adresează copiilor peste 6 ani. Înscrierile sunt obligatorii și se pot face telefonând direct la bibliotecă, la: 514-868-4715. Biblioteca interculturală este situată la 6767 Chemin de la Côte-des-Neiges, Montreal, H3S 2T6. Întâlnirea va avea loc în Sala Polivalentă, la etajul 3.

Deoarece bibliotecile publice din Montreal nu permit nicio vânzare în incinta lor, cei care doresc să achiziționeze această minunată carte pentru copiii de toate vârstele o pot face pe Amazon, accesând linkul: amzn.to/33fliEB.