Câteva sugestii de expoziții temporare la câteva dintre cele mai renumite muzee ale orașului.

Zilele mai răcoroase care își fac din ce în ce mai mult simțită prezența sunt ideale pentru vizite la muzee. Iar Montrealul are de oferit câte ceva pentru toată lumea, căci metropola găzduiește peste 40 de muzee, pline de comori, de la marii maeștri la artă contemporană, de la istorie și arheologie la felul în care știința și tehnologia ne modelează viețile. Mai jos, câteva sugestii de expoziții temporare la câteva dintre cele mai renumite muzee ale orașului.

Muzeul de istorie socială McCord

Alexander Henderson – „Art et nature”. FOTO: Musée McCord.

Montrealul este bogat în muzee de istorie, însă în acest ecosistem, Muzeul McCord se remarcă prin accesul larg pe care îl oferă publicului și cercetătorilor la un bogat patrimoniu ce onorează istoria metropolei. Foarte bogat în colecții – de artefacte, de arhive textuale, materiale iconografice, opere de artă documentare, caricaturi, textile și costume, colecția fotografică Notman și multe altele – Muzeul McCord prezintă în fiecare an mai multe expoziții temporare.

În această toamnă accentul este pus pe fotografie, de la cea în curs, „Art et nature” (până pe 23 aprilie 2023) a artistului Alexander Henderson (1831-1913), unul dintre cei mai importanți fotografi peisagiști ai Canadei, la „Incipit – COVID-19” (16 septembrie 2022 – 22 ianuarie 2023), o expoziție a fotografului Michel Huneault care documentează debutul bulversărilor fără precedent pe care pandemia de Covid le-a declanșat, și la „Disraeli revisité” (28 octombrie 2022 – 19 februarie 2023). Aceasta din urmă este menită să marcheze cea de-a 50-a aniversare a unui eveniment major din  istoria fotografiei quebecheze: proiectul Disraeli, care a creat un portret fotografic a traiului obișnuit, de zi cu zi, a unui comunități rurale din Quebec (Disraeli est o localitate din regiunea Chaudière-Appalaches).

Accesul este gratuit pentru toată lumea în zilele de miercuri după ora 17:00 (la anumite expoziții) și în prima duminică a fiecărei luni pentru rezidenții din Quebec. Mai multe detalii la: www.musee-mccord-stewart.ca.

Musée des beaux-arts de Montréal (MBAM)

„À plein volume : Basquiat et la musique”. FOTO: MBAM.

Fondat în 1860, MBAM este unul dintre cele mai vizitate 10 muzee din America de Nord. Are o colecție de patrimoniu de aproximativ 43.000 de lucrări, multe dintre ele expuse în cele cinci pavilioane ale muzeului. Impresionanta colecție permanentă de la MBAM include artă internațională, antichități din întreaga lume, arte decorative și design, precum și artă din Quebec și Canada.  

Semnalăm două expoziții ce vor avea loc în această toamnă. Prima este de fotografie și reunește instantaneele alb-negru ale americancei Diane Arbus (1923-1971), care au revoluționat arta portretului datorită stilului și varietății de subiecte surprinse. Expoziția, ce se va desfășura între 15 septembrie 2022 și 29 ianuarie 2023, prezintă fotografiile sale făcute între 1956-1971.

Cealaltă, intitulată „À plein volume: Basquiat et la musique”, este prima expoziție multimedia majoră dedicată locului pe care muzica îl ocupă în opera lui Jean-Michel Basquiat, considerat unul dintre cei mai inovatori artiști ai celei de-a doua jumătăți a secolului trecut. Expoziția va debuta pe 15 octombrie și se va derula până pe 19 februarie 2023.

De reținut: colecțiile permanente se pot vizita gratuit în prima duminică a fiecărei luni, iar intrarea la toate expozițiile este gratuită pentru copii și tineri până în 20 de ani. Mai multe detalii la: www.mbam.qc.ca.

Muzeul de arheologie și istorie Pointe-à-Callière

Muzeul de arheologie și istorie Pointe-à-Callière.

Situat în partea veche a orașului, Muzeul Pointe-à-Callière este cel mai mare și cel mai vizitat muzeu de istorie din Montreal și cel mai mare muzeu de arheologie din Canada. Inclusiv locul unde se află are o semnificație aparte: muzeul a fost construit pe site-ul unde în 1642 Montrealul a fost fondat. De acest muzeu se leagă și numele arhitectului Dan Hanganu, căci clădirea sa, una emblematică pentru Montreal, a fost proiectată de acest mare arhitect de origine română.

Pe lângă expozițiile permanente, Pointe-à-Callière prezintă câteva expoziții temporare pe an, dintre care menționăm „Vikings – Dragons des mers du Nord”, în curs de desfășurare până pe 22 octombrie. Este vorba de o colecție viking a Muzeului Național al Danemarcei, una dintre cele mai frumoase din lume. Sunt astfel expuse 650 de piese autentice din epoca vikingilor – bijuterii, ornamente de mare finețe, arme, unelte și obiecte de zi cu zi – dintre care unele nu au fost niciodată prezentate până acum în America de Nord. Totul într-o scenografie uluitoare, punctată cu imagini din jocul Assassin’s Creed Valhalla de la Ubisoft Montreal.

Rețineți că la acest muzeu copiii până în 4 ani intră gratuit oricând și orice persoană beneficiază de gratuitate de ziua sa de naștere. Detalii la: www.pacmusee.qc.ca.

Centre des Sciences de Montréal

FOTO: Centre des sciences de Montréal.

Centrul de Științe, situat în Vechiul Port, este un muzeu foarte potrivit pentru o vizită în familie, cu copiii – nu există, de altfel, un alt loc mai bun la Montreal pentru a explora modul în care știința și tehnologia ne influențează și modelează viețile.

Muzeul prezintă expoziții interactive temporare și permanente despre știință și tehnologie, ca de exemplu cea despre existența apei în Univers, care oferă o călătorie de pe Pământ pe Lună și Marte prin intermediul unui grup de obiecte inedite de la NASA, Agenția Spațială Canadiană și de la diverse companii canadiene. Aceste obiecte atestă căutările noastre pentru a găsi apă în afara spațiului terestru. Printre ele se află și o rocă lunară, recuperată de pe satelitul nostru natural în timpul misiunii Apollo 17 din 1972. Vechimea ei este de 3,8 miliarde de ani și este doar a zecea de acest fel din lume și prima accesibilă publicului din Quebec.

De reținut: Centre des Sciences de Montréal are un program denumit „Les matinées apaisées”, destinat copiilor cu nevoi speciale și familiilor lor, în care aceștia pot veni să viziteze expozițiile muzeului și să vizioneze un film la Cinema IMAX într-o ambianță calmă și securitară. Următoarea ediție va avea loc pe 20 noiembrie.

Mai multe detalii despre acest program, expoziții și tarife la: www.centredessciencesdemontreal.com.

Musée d’art contemporain de Montréal (MACM)

TimeTraveller” creat de Skawennati între 2007 și 2014. FOTO: MACM.

Fondat în 1964, „le MAC”, așa cum este cunoscut printre localnici, este situat în Quartier des Spectacles. Muzeul prezintă expoziții temporare dedicate artiștilor contemporani din Canada și din străinătate, precum și expoziții extrase din colecția permanentă a muzeului, care numără aproximativ 8.000 de piese: lucrări digitale, audio și video, instalații, picturi, sculpturi, fotografii și artefacte din hârtie.

Două expoziții temporare de reținut: prima este „Time Traveller” a artistei multimedia de origine mohawk Skawennati, care va fi prezentată la sala de proiecţie a muzeului de la Place Ville Marie între 13 octombrie și 13 noiembrie 2022; a doua este cea a artistului montrealez Nelson Henricks, cu lucrări imersive, care va fi prezentată între 17 noiembrie 2022 și 10 aprilie 2023.

CITIȚI ȘI:

Montreal, o capitală a stilului Art Deco