Nimeni la începutul acestui an nu-și închipuia felul în care viața profesională a canadienilor se va schimba din cauza pandemiei. Un nou studiu realizat de Institutul Angus Reid arată un sprijin din ce în ce mai mare din partea populației pentru o altă schimbare fundamentală: o săptămână redusă de lucru.

Întrebați dacă ar fi de acord ca săptămâna standard de lucru să fie de 30 de ore, 53% dintre adulții canadieni care au luat parte la sondaj consideră că această schimbare ar fi o „idee bună” – aproape de două ori mai mulți ca cei care susțin contrariul. Față de un sondaj similar condus în 2018, această cifră reprezintă o creștere de 6 procente. La ora actuală, săptămâna standard de muncă este de 40 de ore, maximul (în cele mai multe instanțe) fiind de 48 de ore.

Popularitatea sporită a unei săptămâni reduse de lucru ar putea fi atribuită, în parte, efectelor pandemiei de COVID-19, dificultăților prin care numeroși canadieni care și-au pierdut locul de muncă – cel puțin temporar – au fost nevoiți să treacă. Această idee se sprijină pe constatarea că printre cei care au făcut o cerere pentru Prestația canadiană de urgență (PCU/CERB), entuziasmul pentru această schimbare majoră este mai mare, atingând 58% – cu 8% mai mult decât în cazul celor care nu au aplicat pentru PCU.

Ce este interesant de constant este că receptivitatea vizavi de acestă idee se regăsește la toate nivelurile de venit. Totuși, canadienii cei mai favorabili unei săptămâni reduse de lucru sunt cei cu venituri mai mici pe gospodărie (64%), iar cei mai puțin inclinați spre această schimbare sunt cei cu venituri peste 150,000$ pe an (47%).

Cea mai mare opoziţie vine din partea votanților conservatori. 40% dintre aceștia cred că scurtarea săptămânii de lucru este o idee proastă, în vreme ce 66% dintre votanții liberalilor și ai NPD-ului o consideră o idee bună.

CITIȚI ȘI:

Analiză | Piața imobiliară canadiană resimte efectele pandemiei, însă nu se întrevede un crah