Deși vânzările imobiliare în Canada au scăzut datorită pandemiei, prețurile nu s-au prăbușit.

Costul mediu al unei locuințe s-a diminuat cu doar 1,3% față de aprilie 2019 și cu 10% față de martie 2020. Scăderea prețurilor prognozată de către directorul general al Canada Mortgage and Housing Corporation, Evan Siddall, este între 9 și 18% în următoarele 12 luni față de prețurile afișate înainte de pandemie. 

Desigur, această scădere provoacă îngrijorări în rândul pensionarilor, a celor care sperau să-și asigure bătrânețile cu capitalul acumulat în imobiliare sau a celor care au achiziționat recent o proprietate și care își văd acest activ depreciat. Un declin al vânzărilor și prețurilor va avea, de asemenea, un impact asupra băncilor, magazinelor de mobilă, firmelor de construcții și a altor companii care se bazează pe cumpărarea de locuințe pentru a face profit.

Avertismente că piața imobiliară canadiană este supraevaluată au existat, însă în euforia ultimului deceniu ele au fost ignorate. În 2015, Fondul Monetar Internațional estima această supraevaluare la 20%. La nivel național, prețurile medii au crescut cu 56% în ultimii zece ani, iar în Toronto și Vancouver cu 90% și respectiv 117%. Nimeni nu se aștepta însă la o corecție produsă de o pandemie.

În același timp, o scădere a prețurilor este așteptată și dorită de mulți canadieni, de cei care își vor putea cumpăra casa visurilor lor la un preț mai accesibil sau de tinerii și imigranții ce își vor putea achiziționa prima lor proprietate.

Care sunt factorii care influențează prețurile?

Motivul pentru care nu s-a produs un colaps pe piața imobiliară, deși vânzările s-au diminuat cu mai mult de jumătate în luna aprilie, este pentru că cererea și oferta au mers în tandem. Oamenii nu au mai vândut, însă nici cumpărători n-au prea fost.

Aceasta nu înseamnă că nu se mai fac tranzacții imobiliare. Se vinde și se cumpără în continuare, dar la un volum mai mic. Economiștii apreciază că această tendință se va manifesta și în următoarele luni, lucru ce va contribui la stabilitatea prețurilor.

Un alt factor care influențează prețurile imobiliare este imigrația. Imigrația este cea care a determinat o creștere atât de spectaculoasă a prețurilor în Toronto și Vancouver, deoarece foarte mulți dintre noii canadieni au ales să trăiască în aceste orașe. În 2019 spre exemplu, 341,000 de imigranți s-au instalat în Canada, un record, ei adăugând-se celor 300,000 de nou veniți care au pășit în această țară în 2018. 35% dintre cei care au venit anul trecut au ales Toronto și 11% s-au instalat la Vancouver.

COVID-19 a schimbat normalul politicii de imigrație a Canadei, determinând închiderea frontierelor și făcând deplasările foarte dificile. Este deci de așteptat un declin al nivelului de imigrație, lucru ce ar putea crea un dezechilibru la nivel de cerere și ofertă pe piața imobiliară.

Potrivit estimărilor de la Banca Scoția, fiecare scădere cu 1% a populației canadiene antrenează o scădere echivalentă a prețurilor la case. De aceea Banca Scoția prevede o scădere cu 4% a prețurilor în 2020, menționând totodată că fără ajutorul guvernului federal care a creat programe de sprijin financiar pentru populație, scăderea prețurilor pe piața imobiliară ar fi fost dublă, de 8%. Totuși, banca este de părere că acest declin va fi de scurtă durată și că la jumătatea anului viitor prețurile caselor le vor depăși pe cele de dinainte de pandemie.

Banca Scoția nu este sigura care a făcut predicții privind evoluția pieței imobiliare canadiene. DBRS Morningstar, o agenție globală de rating de credit, estimează că prețurile se vor diminua cu 10-15% până în 2022; Moody’s, o companie americană de servicii financiare, este de părere că ele vor scădea cu 10% până la jumătatea lui 2021, moment în care vor începe să urce iar.

Evoluția prețurilor nu este însă o știință exactă. Mai mulți factori decât cei doi amintiți deja joacă un rol în direcția pe care piața imobiliară o va avea în următoarele luni și chiar ani: câte businessuri își vor închide definitiv porțile datorită crizei provocate de COVID-19, câți angajați care s-au aflat temporar fără lucru își vor pierde definitiv locurile de muncă, câte persoane vor fi obligate să-și vândă proprietățile după ce ajutoarele guvernamentale și amânările ipotecare vor lua sfârșit.

Toate acestea sunt dificil de prezis. Ce se poate spune însă cu un nivel de certitudine semnificativ este că prețurile vor scădea cu câteva procente în următorul an, pentru ca apoi să înceapă iarăși să crească. O ajustare majoră nu se întrevede prea curând.

CITIȚI ȘI:

S&P menține ratingul AAA pentru Canada
Canada: Portretul economiei și finanțelor publice