Seismologia nu poate încă să prezică un cutremur, însă poate să detecteze ecouri ale cutremurelor la adâncimi nebănuite: până în nucleul planetei noastre, așa cum se arată într-un articol publicat de Agence Science-Presse.

Reverberația cutremurelor, atunci când „se lovește” de nucleul intern al Pământului, revelează noi detalii privind structura acestui nucleu, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Communications. Mai precis, este vorba de prezența al unui al doilea strat în centrul nucleului interior – lucru bănuit de mai bine de 20 de ani, dar care nu este ușor de „cartografiat”.

Dificultatea constă nu numai în a avea aparate suficient de sensibile pentru a detecta oscilații atât de îndepărtate. Aceste ecouri ale unui seism produs într-un anumit loc merg până în punctul opus al planetei și revin în locul inițial traversând partea centrală, într-o călătorie dus-întors care poate dura ore întregi: o singură „traversare” de la un punct de pe Pământ la opusul său este estimată la 20 de minute.

Cercetătorii s-au concentrat mai întâi pe distingerea ecourilor a 600 de cutremure majore înregistrate în ultimul deceniu, pe compararea vitezei cu care undele se estompează traversând nucleul, dar și pe detectarea impactului pe care nucleul intern – partea solidă, metalică a Terrei, cu o rază estimată de 1220 km – o are asupra acestei estompări. Apoi, odată stabilite aceste date, cercetătorii au încercat să detecteze diferențele, dacă ele există, în interiorul nucleului dur.

Una din concluziile seismologilor australieni este de a întări ipoteza unui strat central, distinct de restul nucleului interior, a cărui „tranziție” către stratul superior ar putea fi amprenta „fosilizată” a unui impact cosmic survenit cu sute de milioane de ani în urmă sau chiar mai mult.

Dacă cercetătorii au dreptate, vor trebui revizuite manualele școlare pentru a descrie Terra ca având cinci straturi: scoarța terestră, mantaua, nucleul exterior, nucleul interior și acum și partea centrală a nucleului interior.        

CITIȚI ȘI:  

Astrologia, niciodată studiată de oamenii de știință? Fals!
Continuă oamenii să evolueze?