Evoluția este un mecanism biologic care desemnează acumularea, în timp, a variațiilor la o anumită specie. Mai este Homo sapiens supus acestui proces? Altfel spus, oamenii continuă să evolueze sau specia noastră nu se va mai schimba vreodată? Un articol din revista Sciences et Avenir răspunde foarte clar și succint la această întrebare.
Creșterea populației este un teren fertil pentru evoluție
Oamenii continuă să evolueze. Pentru ca acest proces să se oprească, ar trebui ca genomul uman să nu mai fie afectat de nicio mutație, ca mediul înconjurător să fie perfect stabil, iar între indivizi să nu mai existe niciun fel de competiție.
Potrivit unei idei larg răspândite, ființa umană nu s-a schimbat prea mult în ultimii 40,000 de ani la nivel anatomic. Realitatea însă contrazice această afirmație. Examinarea craniilor fosile arată, de exemplu, că volumul creierului nostru a scăzut și că forma lui este, de asemenea, ușor diferită. În ceea ce privește statura (175 cm în medie pentru bărbații europeni), aceasta este mai mare decât era în neolitic (162,5 cm).
În același timp, creșterea populației mondiale constituie un teren fertil pentru evoluția speciei noastre. În societățile preistorice limitate, variantele genetice (sinonime cu mutațiile atunci când variația este ereditară) sunt mai degrabă supuse hazardului – aceasta este ceea ce se numește „derivă genetică”. În populațiile mai mari, moderne, selecția naturală are o influență mai mare.
Obstacole în calea evoluției
Multe exemple concrete ilustrează evoluția ființelor umane și multe dintre schimbări au fost determinate de reacția noastră la boli: au fost astfel identificate zeci de gene de rezistență la malarie sau alte boli parazitare. Un alt exemplu: adaptările genetice excepționale ale locuitorilor din La Rinconada, Peru, oraș situat la 5.300 de metri deasupra nivelului mării. Sângele acestor oameni este atât de vâscos, încât înfundă aparatele medicale, iar oxigenul din sângele lor este atât de rar încât la altitudini mai joase aceștia ar fi internați în spital!
Ideea că oamenii au încetat să evolueze se datorează în mare măsură faptului că, în societățile moderne, tehnologia și medicina par să încetinească procesele de selecție naturală. Dar aceste progrese nu sunt nici gratuite, nici accesibile oricui, iar selecția naturală nu poate fi eliminată complet.