Începând cu 29 noiembrie și până pe 31 decembrie 2019 are loc cea de-a 36-a campanie Opération Nez rouge. Timp de mai bine de o lună, acest serviciu de conducere acasă este oferit în 100 de comunități canadiene, dintre care 62 în Quebec. 

Ce este Opération Nez rouge?

Opération Nez rouge este un organism fără scop lucrativ a cărui misiune este valorizarea adoptării unui comportament responsabil în situație de consum de alcool, luare de medicamente sau stare de somnolență. Nez rouge oferă o întoarcere acasă plăcută și securitară, un serviciu accesibil, confidențial, deloc moralizator, bazat pe benevolat și contribuții voluntare, în schimbul cărora este oferită o chitanță de impozit. Costurile Operațiunii Nez rouge sunt asigurate de diverși sponsori, astfel că sumele strânse din donații individuale, în jur de 1,200,000 și 1,300,000 de dolari în fiecare an, sunt distribuite în folosul unor organisme locale destinate tinerilor sau sportului amator, precum și altor programe de sensibilizare privind consumul responsabil de alcool și securitatea rutieră. La ora actuală, peste 100 de organisme canadiene beneficiază de sumele strânse în timpul campaniei Nez rouge.

Nez rouge este o invenție quebecheză, prima Opération Nez rouge desfășurându-se în decembrie 1984, din inițiativa profesorului de matematică și antrenor al echipei de natație a Universității Laval, Jean-Marie De Koninck (care predă matematica și în ziua de azi). În timp, conceptul Nez rouge s-a extins și în restul Canadei și a fost importat și în câteva țări europene ca Elveția, Belgia sau Franța.

Cum funcționează?

O echipă de trei benevoli se deplasează la locul unde îi chemaţi pentru a vă conduce, cu propria dumneavoastră maşina, până la locul unde doriţi să ajungeţi. Cei trei sosesc cu maşina lor, doi se urcă cu dumneavoastră – unul pentru a conduce, celălalt pentru a vă ţine companie şi pentru a se asigura de bunul mers al operaţiunii – iar cel de-al treilea vă urmează în automobilul care va transporta la întoarcere echipa de benevoli. În felul acesta, veţi ajunge acasă în siguranţă, fără grija accidentelor, a filtrelor de poliţie şi a amenzilor iar maşina dumneavoastră se va afla în garajul sau locul de parcare obişnuit. Întreaga confidenţialitate este asigurată printr-un formular pe care benevolii sunt obligaţi să-l semneze.

Pentru zilele, orele de funcționare și numerele de telefon unde puteți suna în funcție de regiunea/localitatea în care vă aflați, consultați: www.operationnezrouge.com. Există, de asemenea, și aplicația Nez rouge, care vă permite să găsiți cel mai apropiat centru Nez rouge, orele sale de funcționare și multe alte informații utile. Rețineți că puteţi apela la acest serviciu chiar şi de mai multe ori în aceeaşi zi.

Nevoie de benevoli

Organizația are încă nevoie de benevoli pentru campania din acest an. Dacă doriți să participați, formularul de înscriere este disponibil pe site-ul Nez rouge. Odată completat și semnat, formularul poate fi transmis prin intermediul aplicației mobile. Pentru cei care preferă metode mai tradiționale, formularul poate fi descărcat și imprimat și trimis prin email sau prin poștă.

Pot fi benevoli chiar și persoanele care nu dețin un permis de conducere, asumând rolul de partener – adică acea persoană care acompaniază șoferul și clientul în mașina acestuia din urmă pentru a se asigura că totul decurge bine.

De ce Nez rouge?

Răspunsul este simplu: pentru a petrece fără stres că ați băut un pahar în plus și trebuie să conduceți înapoi acasă; pentru a nu vă compromite siguranța, pentru a nu accidenta pe alții, pentru a nu risca amenzi usturătoare sau puncte de penalizare. 

CITIȚI ȘI:

Imigrația și condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor
Canada înăsprește pedepsele pentru conducere sub influența alcoolului. Care sunt consecințele pentru rezidenții permanenți și candidații la imigrație?