Messiah de Händel, una din capodoperele barocului muzical târziu, va fi prezentată în premieră în cripta Oratoriului St-Joseph, având pe afiș o stea de primă mărime a scenelor lirice internaţionale, mezzosoprana de origine română Annamaria Popescu.

Fondată acum 80 de ani, în 1939, Orchestra Clasică din Montreal (Orchestre classique de Montréal, OCM) încheie acest an aniversar deosebit de bogat duminică, 8 decembrie, ora 15:00, cu un concert susținut alături de corurile Les chantres musiciens, Les filles de l’île și Chœur de l’OCM având în repertoriu impresionantul oratoriu Messiah de Georg Friedrich Händel. Soliști vor fi Aline Kutan – soprană, Annamaria Popescu – mezzosoprană, Zachary Rioux – tenor, Gregory Dahl – bariton. Dirijor: Boris Brott, O.C., O.Q., una dintre cele mai reputate baghete ale Canadei și fiul violonistului, dirijorului și compozitorul Alexander Brott, cel care alături de soția sa Lotte Brott, a fondat Orchestra Clasică din Montreal în 1939 (cunoscută până anul acesta ca Orchestra de cameră McGill).

O muzică copleșitoare, un eveniment muzical unic ce va reuni peste 90 de persoane pe scenă, oratoriul Messiah este o audiţie nelipsită în perioada Crăciunului. Este vorba de o lucrare monumentală în trei părți, recunoscută și apreciată de public pentru măreția celebrului final, Hallelujah, și frumusețea liniilor melodice vocale.

Pe afișul acestei impresionante producții, prezentate pentru prima oară în cripta Oratoriului St-Joseph, recunoaștem un nume cu rezonanțe românești: Annamaria Popescu, mezzo-soprană care a strălucit pe cele mai mari scene lirice ale lumii, în Europa, Asia și America de Nord. Solistă în nu mai puțin de 14 producții la Scala din Milano, Annamaria Popescu este la ora actuală interpreta canadiană cu cele mai multe prezențe pe scena acestei prestigioase opere. Profesoară la Școala de muzică Schulich a Universității McGill și specialistă în repertoriul italian și francez, ea oferă masterclass-uri în interpretare și dicție italiană în diferite universități canadiene, conservatorii și ateliere de operă.

Prețul biletelor variază între 10$ și 60$ și pot fi achiziționate online la orchestre.ca sau prin telefon la 514-487-5190. Oratoriul St-Joseph se află la 3800 Queen-Mary, Montreal, H3V 1H6. Menționăm că OCM a creat programul Musique pour tous care permite colaborarea cu diverse comunități și organisme montrealeze cu scopul de a face cât mai accesibile spectacolele sale. De aceea biletele pentru studenți costă 10$, iar tinerii și vârsta de aur beneficiază de reduceri de preț.

CITIȚI ȘI:

Gina Stoiciu, „Exilul: Viața în fragmente”
Tatiana Șragăr: „Ce contează este transpunerea prin creație a frumosului din ochi, inimă și suflet”
O nouă statuie a poetului Mihai Eminescu a fost dezvelită la Montreal – Galerie foto