Pentru candidații la imigrație: inadmisibilitatea va fi posibilă datorită considerării conducerii sub influența alcoolului ca o „crimă serioasă” (serious criminality/ grande criminalité ).

Codul criminal canadian a fost schimbat, pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului mărindu-se de la 5 la 10 ani. Ea a trecut astfel în categoria numită „mare  criminalitate”. Dispozițiile vor intra în vigoare la 18 decembrie 2018.

În același timp, articolul 36(1) din Immigration and Refugee Protection Act prevede că un rezident permanent sau un cetățean străin devine inadmisibil în Canada dacă este condamnat pentru un act considerat „mare criminalitate”.

Impactul acestor schimbări pentru cetățenii străini care vor să imigreze în Canada, pentru cei care vor să viziteze Canada și pentru rezidenții permanenți este că dacă sunt găsiți vinovați de conducere sub influența alcoolului vor deveni inadmisibili și pot fi deportați.

Reprezentanții Baroului canadian și-au manifestat îngrijorarea vizavi de această schimbare a Codului criminal, căci o singură condamnare pentru conducere sub influența alcoolului poate face ca un rezident permanent să devină inadmisibil, să primească un ordin de deportare și să piardă statutul de rezident permanent.

În urma discuțiilor cu diverși specialiști în imigrație, ministrul Imigrației Ahmed Hussen, a promis să caute soluții pentru a echilibra consecințele desemnării conducerii sub influența alcoolului ca „mare criminalitate”. Rămâne deci de urmărit evoluția acestor discuții – vom reveni asupra acestui subiect într-un număr viitor.