Ca și anul trecut în prag de mărțișor, și anul acesta, din inițiativa Corinei Diana Haiduc, președinta Asociației Culturale Române (ACR), mai multe pachete cu alimente au fost distribuite unor persoane în vârstă, singure și de origine română din arondismentul Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce. Mai jos câteva cuvinte din partea Corinei Diana Haiduc despre această distribuire de pachete, despre cât de important este contactul cu cei singuri și speranța că această inițiativă va deveni o tradiție.

„Cum este februarie în Canada? În afara furtunilor care vin cu multă zăpadă și a frigului extrem, această lună, calendaristic așa-zisă ultimă de iarnă, aduce în sufletului oamenilor oboseala hainelor de iarnă, a deszăpezirilor, a lipsei soarelui și a speranței atât de îndepărtate de verde, lumină și parfum de flori. La noi, primăvara nu începe cu martie și nici măcar cu aprilie. Ea decide brusc să vină într-o zi de joi, în mai. Te ia de mână, te amețește și te amăgește iarăși. Nu mai amintesc de pandemie, este deja al treilea an și face parte din viața noastră, cu frică, restricții și izolare.

Corina Diana Haiduc.

Ca și anul trecut, am reușit și anul acesta, spre sfârșitul lunii februarie, cu sprijinul membrilor Asociației Culturale Române din Montreal, a prietenilor, a companiei Maxim-Impex și a primăriei din Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce, să organizăm distribuirea de pachetele alimentare românilor din acest cartier, persoane singure și aflate la vârsta de aur.

Bucuria a fost partajată. A mea a fost imensă pentru că, pe parcursul tuturor apelurilor, am fost chiar și pentru câteva zeci de minute în universul personal al fiecăruia, am ascultat, am participat, am fost acolo. Împreună. Am povestit despre trecut și mai ales despre viitor. Cât de mult contează. De partea celor care au primit, emoțiile au fost mari. Știu că aici trăim într-o societate evoluată economic și fiecare are „ce mânca și bea” – mulți chiar au refuzat spunând că ar fi alții mai în nevoie. Dar eu vorbesc de contactul cu omul singur, cu bucuria de a-i oferi printre altele și „batonul copilăriei”, ciocolată cu rom, eugenii. Surpriza și mai mare a fost a doamnelor care au primit și un mărțișor. S-au declanșat povești, nostalgii, aduceri aminte. Dorul de țară rămâne, chiar dacă au trecut și 50 de ani de la venirea aici.

Fondurile reduse la o treime față de anul trecut a făcut ca numărul persoanelor care au beneficiat să se reducă la jumătate. Îmi pare rău pentru așteptările neîmplinite.

Mulțumiri tuturor persoanelor implicate, benevoli și donatori.

Ne dorim să continuăm această frumoasă inițiativă a Asociației Culturale Române și să mărim numărul persoanelor beneficiare.

Putem să ne implicăm mai mult. Doar dacă dorim acest lucru.”

Corina Diana Haiduc este de profesie farmacistă, cu o pasiune pentru scris și pictat. Ea este președinta Asociației Culturale Române (ACR), secretara Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR) și redactor (interviuri) la revista Repere Literare.

CITIȚI ȘI:

Pentru părinții și bunicii noștri