În perioada 21 mai – 8 octombrie 2023, cea de-a 13-a ediție a „Pădurii urbane” de la Musée McCord este o oază de bine în plin centru montrealez. Cu mesele sale de picnic, culori calde, zone verzi și programul său cultural, acest parc efemer oferă un moment de relaxare și distracție pentru a profita din plin de sezonul estival.

Miercuri muzicale

Miercurea, din 5 iulie până pe 23 august | 12:15 până la 13:00

În fiecare zi de miercuri din această vară, Pădurea Urbană prinde viață! Veți putea descoperi artiști de diferite orizonturi, precum Shauit, Maritza sau opera Peking, care scot în evidență diversitatea și bogăția culturală a Montrealului datorită, printre altele, unui program special cu ocazia expoziției Avaler les montagnes a artistei Karen Tam. De notat că în caz de ploaie, concertele sunt anulate.

Joi dedicate mediului

În fiecare joi | 15 iunie – 10 august | 11:30 a.m. până la 2:30 p.m.

De ce este necesar să coabităm cu insectele polenizatoare în mediul urban? Este posibil să fim în pas cu moda și eco-responsabili în același timp? Cum putem să ne păstrăm locuințele curate folosind produse care respectă mediul și sunt și foarte ușor de făcut?

În fiecare joi, la chioșcul său din Pădurea urbană, Société pour l’action, l’éducation et la sensibilisation environnementale de Montréal vă poate oferi răspunsuri și sfaturi pentru un stil de viață compatibil cu tranziția ecologică.

De exemplu, în data de 15 iunie, chestiunea abordată va fi cum să cultivați diverse plante în propriul balcon; pe 22 iunie – cum să fabricați propriile produse ecologice ș.a.m.d.

În caz de ploaie, activitatea se anulează.

Forêt urbaine ediția 2018. FOTO: Musée McCord.

Prânzuri ecologice

Marți, 18 iulie și 15 august  |  12:15 p.m. – 1:15 p.m.

În aceste zile puteți participa la două prânzuri ecologice pentru a vedea care este impactul modului nostru de viață asupra mediului. Este vorba de două ateliere oferite de Société pour l’action, l’éducation et la sensibilisation environnementale de Montréal, care includ o prezentare de aproximativ 30 de minute urmată de o perioadă de întrebări și răspunsuri.

Temele abordate sunt: prânzurile de la serviciu cu cât mai puține deșeuri (18 iulie) și impactul plasticului asupra biodiversității și a corpului uman (15 august).

În caz de ploaie, atelierul se va desfășura la teatrul Muzeului.

Lâna, de la oaie la pulover

Joi, 6 iulie și 24 august | 12:15 p.m. – 1:15 p.m.

În aceste două zile puteți profita de pauza de prânz pentru a participa la un atelier oferit de Lylliane Lequellec, artizană la Fibershed Québec, care va prezenta etapele producerii lânii, de la tunsul oilor la curățare, cardare și filare.

Prezentări de modă în aer liber

Joi, 20 iulie și 3 august | 12:15 – 13:00

Absolvenții secției de design vestimentar de la École supérieure de mode de l’École des sciences de la gestion de l’Université du Québec à Montréal (ESG UQAM) își vor prezenta colecțiile în cadrul a două prezentări de modă în aer liber. Inspirate de natură, arte vizuale și tehnologie, creațiile lor reflectă experiențele prin care au trecut, căutarea identității sau preocupările pe care le au în fața problemelor actuale.

În caz de ploaie, parada va fi amânată pentru joia din săptămâna următoare.

Forêt urbaine ediția 2011. FOTO: Musée McCord.

Povești din Montreal/TIOHTIÀ:KE

În fiecare duminică | 21 mai – 27 august | 11:00 a.m. – 3:45 p.m.

Un atelier de co-construcție civică, în care puteți asculta poveștile comunităților chineze, cele ale afro-descendenților și cele indigene, adesea prea puțin spuse.

În baza unor imagini din Montrealul secolelor XIX și XX care fac parte din colecția de fotografii a Muzeului McCord, publicul este invitat să reflecteze la prezența sau absența unor obiecte sau personaje care contribuie la bunăstarea lor la Montreal. Reflecția este facilitată de o serie de imagini magnetice ce pot fi juxtapuse fotografiilor. Astfel, fiecare participant propune următorului viziunea sa despre un Montreal pe care îl consideră primitor pentru propria persoană, descoperind și inspirându-se în același timp din viziunea altora.

Proiectul este finanțat de ministerul Imigrației (programul Montréal interculturel). Activitatea este prezentată în franceză și engleză și este destinată unui public de toate vârstele. În caz de ploaie, activitatea se va desfășura în Atriumul Muzeului McCord.

Grădină de plante autohtone

Grație colaborării cu Centre de santé autochtone de Tiohtià:ke, Muzeul McCord consacră spațiul aflat de-a lungul străzii Président-Kennedy plantelor native din Quebec. În paralel cu expoziția permanentă Voix autochtones d’aujourd’hui: savoir, trauma, résilience, plantele din această grădină pun în lumină cunoştinţele și filozofiile membrilor Primelor Națiuni, Metis și Inuit, pe lângă faptul că îmbunătățesc mediul urban.

Mai multe informații despre toate aceste activități gratuite găsiți la Forêt urbaine.

CITIȚI ȘI:

Pink Floyd la Planetariul din Montreal