Cartierele Côte-des-Neiges și Notre-Dame-de-Grâce au la dispoziție anul acesta 500,000$ pentru a pune în aplicare idei provenite din rândul cetățenilor lor. Suma reprezintă Bugetul participativ care va acoperi realizarea a aproximativ 20 de proiecte diferite, cu costuri între 10,000 și 100,000 de dolari fiecare.

Apelul la proiecte a fost lansat pe site-ul Réalisons Montréal încă din luna martie. Asociația Culturală Română (ACR) a primit invitația de a veni cu idei pentru cartierul Côte-des-Neiges, unde își are sediul, iar Eva Halus, secretară și directoare artistică a ACR, locuind în cartier și cunoscând mai bine zona și problemele legate de suprapopularea cartierului, de îmbunătățirea nivelului de trai și a spațiilor verzi și de necesitatea activităților socio-comunitare, a propus două proiecte. Acestea sunt înscrise pe site-ul Réalisons Montréal, postate sub pseudonimul HeArt, iar publicul le poate vota până la sfârșitul lunii septembrie.

Zecile de idei propuse pentru Côte-des-Neiges (și cele peste 650 pentru cartierele montrealeze, cinci la număr, care au la dispoziție anul acesta fonduri pentru bugetul participativ) vor fi supuse la o examinare atentă și selectivă de către Primărie, însă numărul de voturi din partea populației va determina trecerea de la statutul de idee a proiectului, la realizarea și susținerea lui materială cu fonduri din acest buget.  

Eva Halus alături de cele două planșe care ilustrează proiectele sale pentru Réalisons Montreal.

Proiectele concepute de Eva Halus

Primul proiect propus este deschiderea unei Ruche d’Art/Art Hive – un spațiu public de creație artistică liberă, cu zero pretenții, unde fiecare este binevenit să creeze în funcție de capacitățile sale, proces în care actul creator în sine este mai important decât rezultatul final. Materialele artistice vor fi gratuite. Participanții la atelierul Art Hive pot în felul acesta crea pentru a se relaxa, pentru a comunica convivial între ei, pentru a învăța unii de la alții diferite tehnici. Participanții pot fi de orice vârstă și origini, acompaniați de familiile lor sau singuri.

Puteți vota acest proiect aici.

Al doilea proiect se referă la realizarea unui album de fotografie artistică cu spații verzi și natura din cartier (peisaje, flori, grădini, păsări etc.). Materialul vizual va fi acompaniat de texte redactate de diverși specialiști care se ocupă de întreținerea și curățenia spațiilor verzi (de la Société environnementale de Côte-des-Neiges – SOCENV și de la asociația Amis de la Boisée Dora-Wasserman), de creatorul și fondatorul grădinii comunitare Châteaufort, artistul MARC Marinescu-Constantin, și de către directorul Societății de istorie Souvenirs et Mémoirs de Côte-des-Neiges, care va scrie despre transformarea acestor spații verzi în timp, ilustrând-o cu imagini de arhivă.

Cele 80-100 de poze artistice și opere de artă realizate după peisaje din cartier, adică marea parte a materialului vizual, vor fi contribuția Evei Halus, care în timpul pandemiei a realizat mii de fotografii în parcurile și pădurile din cartier.

După publicarea acestei cărții-album, sunt preconizate lansări și conferințe despre păstrarea și îngrijirea spațiilor verzi, oferite de toți cei care au contribuit la realizarea cărții.

Puteți vota acest al doilea proiect aici.

Proiectele care vor fi reținute pentru a fi implementate au ca termen de finalizare următorii doi ani.

Un proces menit să consolideze justiția socială și viața de cartier

Côte-des-Neiges se află la primul său buget participativ, însă orașul Montreal aplică această modalitate de a pune în valoare ideile cetățenilor cu scopul de a îmbunătăți viața de cartier sub toate formele încă din 2006, când acest concept a fost introdus pentru prima oară în Quebec, la Montreal, în cartierul Plateau Mont-Royal.

Ideea bugetului participativ este însă și mai veche, provenind din Porto Allegre, Brazilia, locul unde în 1989 s-a născut acest proces democratic prin care populația decide cum va fi investit o parte din bugetul public, dând prioritate inițiativelor care vin din comunitate pentru comunitate. Acest proces vizează să consolideze justiția socială și, de asemenea, să facă mai populară și credibilă conducerea cartierelor. De atunci, tehnica bugetului participativ s-a răspândit în lume, astfel încât la începutul acestui deceniu existau între 1,269 și 2,778 programe în curs.

Chiar dacă nu locuiți în acest cartier, vă încurajăm să votați cele două proiecte concepute de Eva Halus. Dacă unul dintre ele este selectat, va fi un plus pentru Asociația Culturală Română și pentru comunitatea noastră în ansamblu.

Pictoriță și poetă, Eva Halus se definește ca o artistă Zen, mereu în ritm cu natura. A publicat 17 volume, care includ poezii, proză pentru adolescenți și interviuri cu personalități românești din Montreal. Din 2009 colaborează la Accent Montreal, iar din 2011 este membră în comitetul director al Asociației Culturale Române.

CITIȚI ȘI:

Eva Halus și Oleg Păcăleu, recompensați cu o medalie pentru benevolat