Florin Iordache, soția sa Cristina (Monalisa) Zenaida Iordache, fiica lor de doi ani Evelin și fiul de un an Elyen se numără printre cele opt persoane care au murit înecate încercând să traverseze fluviul Saint-Laurent pentru a ajunge în Statele Unite. Cei doi copii erau născuți în Canada și aveau cetățenie canadiană.

Potrivit poliției, familia Iordache, alături de patru membri ai unei familii din India, încercau să treacă ilegal în Statele Unite prin teritoriului Mohawk Akwesasne, care include regiuni din Quebec, Ontario și statul New York.

Avocatul cuplului Iordache a declarat pentru Global News că aceștia au sosit în Canada în decembrie 2017, odată cu ridicarea vizelor pentru cetățenii români. S-au stabilit în apropiere de Toronto, unde Florin Iordache (28 de ani) își câștiga existența cumpărând mașini ieftine și revânzându-le și lucrând în curățenie și construcții.

Florin Iordache și soția sa Cristina (Monalisa) Zenaida Iordache. FOTO: La Presse Canadienne.

În 2018, cei doi au depus o cerere de azil, motivul invocat fiind discriminarea cu care s-au confruntat în România, ei fiind de etnie romă.

Din spusele avocatului, CISR (Commission de l’immigration et du statut de réfugié du Canada) a considerat că povestea cuplului este credibilă, însă le-a respins cererea pe motiv că în România situația nu este atât de îngrozitoare încât să li se încalce drepturile fundamentale ale omului.  

Toate demersurile lor ulterioare pentru a rămâne în Canada s-au soldat cu un eșec, familia Iordache urmând să fie deportată în data de 29 martie.

Pe 30 martie, șase corpuri au fost scoase din Saint-Laurent, printre care se numărau și cele ale lui Florin Iordache, soției sale Cristina și a fetiței lor. Inițial dat dispărut, corpul celui de-al doilea copil a fost găsit a doua zi, pe 31 martie.

Familia Iordache nu dorea să se întoarcă în România, motivul principal fiind copiii, după cum a declarat avocatul lor pentru presă. „Pentru a le oferi nu doar o viață mai bună, ci și pentru ca aceștia să nu treacă prin toate lucrurile groaznice prin care el și soția lui le-au îndurat crescând în România”, a spus acesta.

În disperare de cauză, au încercat să treacă granița în SUA, unde Florin Iordache avea un frate, în Florida.

Potrivit poliției din Akwesasne, din luna ianuarie a.c. s-au înregistrat 48 de incidente în care diverse persoane au încercat să intre ilegal în Canada sau în Statele Unite prin teritoriul Mohawk, majoritatea fiind de origine indiană sau română.