Un nou studiu arată că problemele gastrointestinale sunt mai comune decât am putea crede printre simptomele de COVID lung, așa cum se arată într-un articol din revista Prevention.

COVID lung sau o altă afecțiune? Răspunsul nu este întotdeauna evident. Diagnosticul de COVID lung este unul de excludere, i.e. este pus după ce alte potențiale boli au fost excluse. Cunoașterea celor mai frecvente simptome ale Covidului lung ar putea fi însă utilă pentru a oferi indicii în caz că vă confruntați cu anumite probleme de sănătate.

Un nou studiu, publicat în Nature Communications, aduce câteva clarificări în privința celor mai comune simptome ale Covidului lung. Studiul a analizat date de la 154,068 de persoane înscrise la Veterans Health Administration care au avut COVID-19 și le-a comparat cu aproximativ 5,6 milioane de persoane cu caracteristici similare care nu au contractat coronavirusul.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au avut cu 36% mai multe șanse de a dezvolta probleme gastrointestinale pe termen lung pe care nu le-au avut înainte de a lua virusul. Peste 9,600 dintre pacienții care au avut COVID-19 au dezvoltat probleme cu digestia, intestinele, pancreasul sau ficatul.

Dintre acestea, cele mai frecvente probleme au fost refluxul gastroesofagian (GERD) și ulcerul peptic. Unele persoane au prezentat însă simptome gastrointestinale precum constipație, dureri de stomac și diaree. „Rezultatele noastre arată că cei care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 prezintă un risc crescut de tulburări gastrointestinale în faza post-acută a Covidului-19”, au scris cercetătorii. „Îngrijirea post-COVID ar trebui să implice o mai mare atenție asupra sănătății și bolilor gastrointestinale.”

Desigur, nu toți pacienții cu COVID lung se confruntă cu probleme gastrointestinale. Cercetările în această privință continuă, însă iată ce știm la ora actuală.

Care sunt cele mai frecvente simptome de COVID lung?

Există o mulțime de simptome potențiale care pot cădea sub umbrela acestei afecțiuni. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite le-a împărțit în mai multe categorii:

Simptome generale
● Oboseală care interferează cu activitățile zilnice
● Simptome care se agravează după efort fizic sau mintal
● Febră

Simptome respiratorii și cardiace
● Dificultăți de respirație sau scurtarea respirației
● Tuse
● Dureri în piept
● Inima care bate rapid sau bate cu putere

Simptome neurologice
● Ceață cerebrală (brain fog)
● Durere de cap
● Probleme de somn
● Amețeală când vă ridicați
● Senzație de furnicături și înțepături
● Schimbări la nivel de miros sau gust
● Depresie sau anxietate

Simptome digestive
● Diaree
● Dureri de stomac

Alte simptome
● Dureri articulare sau musculare
● Eczemă
● Modificări ale ciclului menstrual

Care dintre toate aceste simptome sunt mai frecvente? Rezultatele studiilor în domeniu variază. Unul dintre acestea, efectuat pe un eșantion de aproape 17,500 de adulți care au avut COVID, a relevat că forma lungă a acestei boli este mai probabil să provoace simptome precum palpitații, căderea părului, oboseală, dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri articulare și obezitate.

Un alt studiu, publicat în The British Medical Journal, a constatat că după infectarea cu COVID-19, pacienții aveau cu 35% mai multe șanse de a dezvolta anxietate și cu 40% mai multe șanse de a dezvolta depresie.

În practica de zi cu zi, medicii spun însă că văd o gamă largă de simptome. „Cele mai frecvente simptome pe care le vedem sunt oboseala, ceața cerebrală, tulburările de somn, durerile articulare și o varietate de probleme gastrointestinale”, spune dr. Thomas Russo, profesor și șef al catedrei de boli infecțioase de la Universitatea din Buffalo în New York, citat de Prevention.

La rândul său, dr. Amesh A. Adalja, cercetător principal la Johns Hopkins Center for Health Security, enumeră oboseala, intoleranța la efort (adică faptul de a nu putea face mișcare la un nivel care este tipic pentru o anumită vârstă și dimensiune) și probleme de concentrare.

În cele din urmă, toate simptomele asociate cu Covidul lung „întăresc faptul că această boală nu este doar o afecțiune a tractului respirator, ci una care poate afecta corpul peste tot”, spune dr. Russo potrivit aceleiași surse citate.

Cum știm că avem COVID de lungă durată?

Lucrurile sunt mai complicate, căci nu există un test pentru a diagnostica Covidul lung. Consultarea unui medic este esențială pentru a exclude mai întâi alte cauze.

Testarea va fi specifică simptomelor pe care le o persoană le are, de la un examen fizic, la teste de sânge, radiografii toracice sau o electrocardiogramă.

„Dacă observați simptome noi, este prudent să mergeți la un doctor pentru a le evalua”, spune dr. Russo. „Ele ar putea fi legate de COVID sau ar putea fi ceva complet diferit. Oricum ar fi, consultul medical este important pentru a afla ce cauzează simptomele și ce se poate face pentru a le atenua.”

Cât durează simptomele de COVID lung?

Este dificil de a spune cu certitudine. Există totuși studii care oferă indicii în această privință, precum cel publicat în The British Medical Journal la începutul acestui an, care a analizat aproape 2 milioane de dosare ale unor pacienți din Israel. Autorii au constatat că majoritatea simptomelor dezvoltate după o infecție ușoară s-au estompat după aproximativ un an.

CDC notează că simptomele pot dura săptămâni, luni sau chiar ani și că pot dispărea și reveni. În majoritatea cazurilor ele dispar într-un an, însă la unele persoane pot persista mai mult de atât.

Dacă bănuiți că aveți COVID lung, este important să vedeți un medic care să vă evalueze starea de sănătate. Simptomele ar putea fi de la COVID sau ar putea fi de la o altă afecțiune.

CITIȚI ȘI:

COVID-19 este legat de creșterea numărului de atacuri de cord și alte probleme cardiovasculare
Costul dezinformării privind COVID-19