Un mesaj „de protest” care circulă pe rețelele de socializare afirmă că refugiații beneficiază de un ajutor financiar net superior celui pe care guvernul îl acordă pensionarilor. Un neadevăr care se bazează pe cifre false.

O legendă urbană, veche deja de 13 ani, și-a făcut din nou apariția pe rețelele de socializare la începutul acestui an. Poate că ați văzut-o, căci nu puțini sunt românii montrealezi care s-au grăbit să o partajeze: este vorba de acea postare intitulată „Only in Canada” care face o comparație între ajutorul financiar dat refugiaților de guvernul canadian și venitul unui pensionar care primește Old Age Security și Guaranteed Income Supplement.

În ciuda faptului că acest mit a fost de mai multe ori demontat în presă de-a lungul anilor, el persistă – ba mai mult, s-a și răspândit, în versiuni adaptate, în Marea Britanie, Statele Unite și Australia.

La origine stă scrisoarea unei cititoare publicate în Toronto Star (cel mai circulat ziar al Canadei) în 2004. Ombudsmanul ziarului a demontat imediat informația, însă din păcate, odată publicată, ea a devenit virală mai întâi în emailuri și apoi pe Facebook. Mai mult decât atât, Toronto Star a recidivat în 2015 și a publicat o altă scrisoare de la un cititor, care relua falsa informație că ajutorul pentru refugiați este mai substanțial decât pensia canadiană. Din nou afirmațiile au fost demontate, într-un editorial publicat de Toronto Star în 11 decembrie 2015. Toate canalele media serioase din Canada au combătut de altfel acest neadevăr; există și o pagină Wikipedia (Immigrant Benefits Urban Legend), ba chiar și guvernul Canadei a încercat să clarifice situația (Do government-assisted refugees get more income support and benefits than Canadian pensioners do?). Dezinformarea comisă inițial a prins viață însă și, așa cum se vede, ea este greu de curmat.

Pentru cititorii români din Montreal, iată de ce această informație este falsă: intenționat sau nu, persoana care a creat acest mit a luat o sumă (falsă) pe care guvernul federal o acordă refugiaților ca alocație pentru instalare drept venit lunar. Or, respectiva sumă este oferită refugiaților doar o singură dată, pentru ca aceștia să-și poată cumpăra diverse obiecte strict necesare traiului.

Din ce trăiesc atunci acești oameni? Sprijinul financiar lunar pe care refugiații sponsorizați de guvern îl primesc este calculat în funcție de baremul ajutorului social acordat de fiecare provincie în parte.

Pe de altă parte, legenda urbană spune că un pensionar canadian are dreptul doar la  1,012$ pe lună, venit combinat din OAS și GIS, net inferior celor 2,470$ pe care i-ar primi un refugiat. Cifrele sunt complet false. Este posibil ca cei 1,012$ pe lună să fi reprezentat totalul dintre OAS și GIS la începutul anilor 2000, însă de atunci ele s-au schimbat destul de mult.

Iată concret în ce constă ajutorul financiar pe care un refugiat (adult, persoană singură) îl primește din partea guvernului dacă nu a beneficiat de sponsorizare privată: dacă sosește în Canada între 15 octombrie și 15 aprilie, guvernul îi oferă haine de iarnă și un ajutor, punctual, de 560$; dacă sosește  între 15 aprilie și 15 octombrie statul nu îi furnizează haine de iarnă, în schimb alocația punctuală acordată este de 771$.

Lunar, un refugiat poate primi echivalentul ajutorului social în vigoare în provincia în care acesta locuiește, până își găsește de lucru sau pentru maxim un an de la sosirea în Canada. În Quebec, suma ajutorului social este la ora actuală de 628$ pentru o persoană adultă singură. Refugiații pot de asemenea primi credit pentru TPS – 17,50$ pe lună, de persoană. Ministerul Imigrației din Quebec îi cazează timp de o săptămână gratuit, după care aceștia trebuie să-și găsească o locuință. Câteva mobile de bază sunt furnizate (aragaz, frigider, masă etc.) și câteva obiecte (așternuturi, prosoape, farfurii și ustensile de mâncat).

Pentru pensionari, guvernul federal a creat programul Old Age Security (OAS). Pensia OAS se ridică în momentul de față la 586,66$ pe lună. Pentru vârstnicii care nu au alte surse de venit (contribuții la CPP/QPP, pensii private, investiții personale), guvernul canadian oferă un supliment de venit, Guaranteed Income Supplement, care este de 876,23$. Total lunar: 1462,89$ – mai mult decât dublu față de suma pe care un refugiat o primește.

Sperăm așadar că argumentele și cifrele pe care le-am prezentat arată în mod clar cât de departe de adevăr este această legendă urbană a ajutorului pentru refugiați care depășește pensia publică canadiană.