Semnalăm apariția unei noi publicații la Montreal: revista de literatură și cultură „Repere literare”, care se tipărește de trei ori pe an. Primele două numere au văzut deja lumina tiparului, impresionând prin conținut și calitate grafică. Al treilea număr din 2021 este în pregătire pentru luna decembrie.

„O valoare autentică este un reper. Rolul revistei noastre este de a promova literatura și arta prin publicarea celor mai talentați creatori și a deveni prin această misiune un « reper literar ». Punem accent cu precădere pe evidențierea creativității, armoniei și a mesajelor pozitive cu efect benefic asupra cititorilor,” scrie Leonard I. Voicu, președintele Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR), în cuvântul de început al primului număr al revistei Repere literare.

Mihai Eminescu este reperul absolut al culturii și spiritualității românești, la care se raportează omul-creator în arta sa. Ca simbol, bustul lui Mihai Eminescu se găsește pe coperta revistei. Este imaginea bustului sculptat de Petru Ilie Birău și adus la Montreal de către dl Leonard I. Voicu în 2019.

Revista este realizată în colaborare cu ACSR și Cenaclul Mihai Eminescu și a ajuns deja la al doilea număr. Ea răspunde nevoii de cultură a românilor din Canada şi de pretutindeni.

Prin intermediul videoconferințelor putem fi în contact direct indiferent de meridianul pe care ne aflăm, dar scrierea, de orice natură ar fi ea, este calea deja confirmată care unește inima și sufletul celui care scrie cu cel care citește. Emoțiile așternute pe hârtie se oglindesc, se răsfrâng în propriile trăiri și experiențe și stabilesc un contact nevăzut, dar atât de plăcut. În revista „Repere Literare” venim în contact cu oameni de valoare și operele lor, fie scriitori, fie muzicieni, fie artiști plastici. Proză, poezie, interviuri, reportaje documentare, articole inedite de istorie, muzică, pictură, enigme și actualități – iată câte puțin din cuprinsul bogat care-l conține.

Din colectivul de redacție amintim pe: Leonard I. Voicu (redactor șef), Corina Diana Haiduc, Viorica Petruț Băetu, Rodica Vinca, Carmen Ileana Ionescu și Daniela Cupșe Apostoaie. D.H. Silvian a avut un rol important în concepția grafică a revistei.

Efervescența culturală a românilor din Canada este exprimată cu succes în paginile acestei noi reviste. Prezentarea grafică de excepție, redactarea, calitatea articolelor și a fotografiilor, totul denotă profesionalism, iar nume ca Doina Hanganu Bumbăcescu, Mircea Gheorghe, Jacques Bouchard, Veronica Pavel Lerner, Elena Buică, Cătălina Stroe, David Kimel, Milena Munteanu, Rodica Vinca, Marc Marinescu Constantin, Leonard I. Voicu și mulți alții îmbogățesc nivelul cultural și artistic al revistei.

Cititorii nostalgici și pasionați cărora le place mirosul de hârtie tipărită și să mângâie foaia lucioasă și fină, se pot adresa dlui Leonard I. Voicu la 514-910-6738 sau leonardvoicu@gmail.com. Lectură plăcută!

CITIȚI ȘI:

O nouă expoziție Peter Krausz: Eklektikos, un survol