Începând din 23 septembrie și până pe 18 decembrie 2021, Centrul de expoziții al Universității din Montreal (CEUM) prezintă expoziția Peter Krausz: Eklektikos, un survol. Expoziția va reuni lucrări ale renumitului artist Peter Krausz ce se întind pe mai multe decenii.

Eklektikos, un survol explorează diferite aspecte ale operei lui Peter Krausz, aspecte ale căror amploare și diversitate nu sunt imediat evidente, așa cum se menționează în prezentarea acestei expoziții, curatoriată de Karine Raynor.

Eklektikos, cuvânt din greaca veche ce semnifică „a selecta”, „a alege ce e mai bun”, se aplică atât unei metode de investigație, cât și înțelegerii practicii artistului. Este, de asemenea, și unghiul sub care a fost concepută expoziția, în care o gamă largă de lucrări se juxtapun într-un spirit ludic, fără a ține cont de unitatea formală obișnuită sau de ordinea cronologică. Prezentarea lucrărilor este una organică, combinând mai multe perioade, subiecte și tehnici. În acest fel, opere mai noi și mai vechi proiectează lumini noi asupra unor sensuri și tematici din opera artistului.

Peter Krausz.

Născut în 1946, Peter Krausz a studiat la Academia de Arte Frumoase din București din 1964 până în 1969. După ce s-a stabilit în Quebec în 1970, a devenit directorul galeriei de artă de la Centrul Saidye Bronfman din Montreal (1980-1991), precum și profesor la Universitatea Concordia. Din 1991, predă arte plastice la Universitatea din Montreal, unde este profesor titular la departamentul de Istoria artei și Studii de film.

Opera sa cuprinde picturi, sculpturi, instalații, fotografii, desene și pasteluri în care artistul explorează relația dintre om și natură, precum și noțiunile de trecut, granițe și memorie.

Pe lângă participarea la mai multe expoziții majore, cum ar fi Montréal Tout Terrain în 1984, Peter Krausz a fost selectat în 1992 pentru a crea Les Voiles du temps, o imensă pictură murală situată la Muzeul de Arheologie și Istorie din Montreal Pointe-à-Callière. În 2013-2014, artistul a fost subiectul unei expoziții majore la Musée des beaux-arts de Sherbrooke intitulată Peter Krausz, 2003-2013: un survol.

Lucrările sale se găsesc în colecții private și publice, inclusiv în colecțiile permanente ale Musée des Beaux-Arts de Montréal, Musée National des Beaux-Arts du Québec, Musée d’Art contemporain de Montréal și Jewish Museum din New York.

Centrul de expoziții al Universității din Montreal se află la adresa: Faculté de l’Aménagement, 2940 Chemin de la Côte Sainte-Catherine, Montréal, H3T 1B9.

CITIȚI ȘI:

Conturând un peisaj și o memorie: Dialog cu artistul Peter Krausz
Expoziție T.K. Thomas, cu ocazia centenarului nașterii sale