Foarte multe persoane amână sau pur și simplu nu se duc să facă un test medical recomandat, descurajate câteodată și de timpul de așteptare. Mulți preferă să utilizeze „ce le-a zis un prieten” în loc să vadă un doctor, iar o gospodărie canadiană din patru are dificultăți financiare să cumpere medicamentele prescrise și nu le iau pentru a economisi bani. Merită subliniat așadar că unele probleme de sănătate pot deveni mortale dacă nu sunt luate la timp măsurile necesare.

Vă prezentăm o listă de simptome pe care nu trebuie să le ignoraţi, în ordinea gravităţii lor. Lista a fost alcătuită de American College of Physicians. 

Exemple de simptome moderate

Dacă aveţi dificultăţi să înghiţiţi, doctorii spun că ar putea fi un semn de îngustare a esofagului, cauzată de un reflux gastro-esofagian. Dacă observaţi o iritaţie suspicioasă a pielii, o umflătură sau o excrescenţă, acestea ar putea fi unele din primele simptome ale unei infecţii sau ale unui cancer de piele. Pentru oricare din aceste manifestări nu e nevoie să vă repeziţi la urgenţă, însă trebuie să vedeţi un doctor cât mai repede posibil pentru a le evalua.

Simptome clasificate de doctori ca urgente

Dacă vi se taie respiraţia chiar şi atunci când sunteţi aşezaţi sau lungiţi, aceasta poate fi un simptom al unei inflamaţii la plămâni sau debutul unei afecţiuni cardiace. Durerile de cap frecvente pot apărea ca un efect secundar al unor medicamente sau pot indica începutul unui anevrism. Sângerarea din tractul intestinal poate fi cauzată de multiple afecţiuni, de la ulcer la cancer. Doctorii sunt de părere că toate acestea constituie simptome urgente care trebuie evaluate în răstimp de 24 de ore.

Simptome critice pe care nu trebuie să le ignoraţi niciodată

Durerea puternică în piept (senzaţia de apăsare care zdrobeşte pieptul) este cel mai comun simptom al unui atac de cord. O febră care se menţine la 38 de grade Celsius și peste poate indica debutul unei pneumonii sau poate fi COVID-19. O schimbare bruscă a funcţiilor mentale, până la punctul de a vă simţi somnoros sau incapabil să vorbiţi, este foarte adesea un semn al unui accident cerebral vascular (stroke). Dacă experimentaţi astfel de simptome, sunaţi la 911, aveţi nevoie de atenţie medicală imediată!     

CITIȚI ȘI:

Trei metode pentru a evalua riscul de accident vascular cerebral și demență
Oboseala inexplicabilă: Câteva cauze posibile