Cantitatea de apă de care organismul nostru are nevoie variază în funcție de vârstă, de stilul de viață și nivelul de activitate fizică, și chiar și de locul în care trăim.

Hidratarea pare să fie din nou la modă, dacă e să ne luăm după faptul că pe TikTok clipurile cu haștagul #watertok au peste un miliard de vizualizări.

Potrivit Academiei Naționale de Medicină, o organizație non-profit și neguvernamentală americană, femeile ar trebui să consume 2,7 litri de fluide pe zi, iar bărbații 3,7 litri – este vorba nu doar de apă deci. Dietitians of Canada recomandă 2,2 litri de apă zilnic pentru femei și 3 l pentru bărbați. Și desigur ați auzit probabil de cele opt pahare de apă pe zi (aproximativ 2 l), cantitate ce își are originea într-o recomandare a Food and Nutrition Board of the National Research Council ce datează din 1945.

Aceste recomandări nu se aplică tuturora și în orice împrejurare. Ele nu sunt universale.

„Majoritatea oamenilor, chiar dacă beau mai puțin decât aceste cantități, vor fi OK”, spune dr. Siddharth P. Shah, medic nefrolog la Hospital of the University of Pennsylvania, specializat în hidratare și echilibru electrolitic, într-un articol pentru The New York Times.

Când trebuie să bem apă și cât de multă?

Apa este crucială supraviețuirii noastre. Ne ajută să eliminăm deșeurile, să ne menținem tensiunea arterială în limite normale și să ne reglăm temperatura corpului – pentru a enumera doar câteva din funcțiile sale.

Unele persoane au nevoie de mai multă apă ca altele. Cei care sunt deosebit de activi – care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic sau care fac multe exerciții fizice – pierd mai multă apă prin transpirație și deci au nevoie să compenseze bând mai mult.

De asemenea, un consum de apă sporit este necesar pentru cei care locuiesc în regiuni calde, cei care sunt corpolenți sau au multă masă musculară, cei care suferă de diaree, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care au avut pietre la rinichi sau infecții urinare frecvente.

Mai mult, pe parcursul vieții, nevoile de apă ale unei persoane se schimbă. De obicei, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii pierd masă musculară și câștigă grăsime. Deoarece grăsimea conține mai puțină apă decât mușchii, cu trecerea anilor oamenii au nevoie, în general, de mai puțină apă pentru a menține țesuturile sănătoase.

Cu toate astea, unele persoane nu beau suficientă apă. Cercetările arată că mai ales organismul celor peste 60 de ani nu este la fel de performant în a detecta senzația de sete. „Nivelul de deshidratare care ne face sete la 40 de ani s-ar putea să nu ne creeze această senzație și la 80 de ani”, afirmă dr. Shah.

Dacă vă e sete, înseamnă că sunteți deshidratat și trebuie să beți apă. Există însă și alte semne ale deshidratării, mai subtile, precum senzația continuă de frig și pielea uscată. La aceasta se adaugă durerile de cap și ochii uscați.

Pentru că de cele mai multe ori nu bem apă în timpul nopții, când ne trezim suntem deshidratați. De aceea, în general, este bine să ne începem ziua cu un pahar cu apă.

Este OK să adăugăm diverse savori sau să bem apă carbogazoasă. În schimb, cafeaua și băuturile cu cafeină s-ar putea să nu fie la fel de hidratante, după cum atrage atenția dr. Alysia Robichau, medic de familie și de medicină sportivă la Houston Methodist Hospital (Texas, SUA). Consumul băuturilor cu cofeină, mai ales dacă nu le bem în mod regulat, poate micșora capacitatea rinichilor de a absorbi apa, ceea ce duce la o pierdere suplimentară de apă prin urină. Băuturile alcoolice sunt, de asemenea, deshidratante.

De subliniat și faptul că putem obține apă și din alimente, din fructe și legume mai precis, ca de exemplu pepenele roșu și celery, care sunt în mare parte doar apă. Potrivit National Academy of Medicine, în medie, oamenii obțin din alimente circa 20% din apa zilnică.

Pentru cei mai mulți dintre noi riscul de a bea prea multă apă e redus. Totuși, e posibil, în special în cazul sportivilor de anduranță care beau rapid multă apă. Acest lucru perturbă echilibrul de sodiu și potasiu din organism, putând duce la o intoxicație cu apă potențial fatală. De aceea experții avertizează că nu trebuie să bem mai mult de 1,4 l de apă pe oră. Rețineți, de asemenea, că cel mai probabil un consum exagerat de apă nu vine la pachet cu beneficii pentru sănătate.

CITIȚI ȘI:

De ce anumite alimente sunt irezistibile?
Un somn bun pentru o sănătate bună
Dieta longevității: Ce să mâncăm (și să bem) pentru o viață lungă și sănătoasă