Quebecul se confruntă cu un deficit de locuințe care afectează toate tipurile de locuințe, fie că sunt de închiriat sau că sunt noi.
Guillaume Houle, șeful afacerilor publice al Association de la construction du Québec (ACQ), a explicat situația într-un podcast publicat de Asociația Profesională a Curtierilor Imobiliari din Quebec.
Lipsa locuinţelor
Numărul locuințelor a căror construire a început anul trecut în Quebec a fost cel mai scăzut din ultimii 20 de ani, între 35,000 și 38,000 de unități, în timp ce media anuală în ultimii 10 ani a fost de 50,000 de unități. Acest lucru face ca rata de construire a locuințelor noi în 2023 să fie cea mai scăzută din ultimele două decenii.
Impactul inflației
Creșterea inflației în 2023 a avut efecte negative asupra pieței construcțiilor, creșterii dobânzilor, capacității de împrumut și costurilor privind materialele și forța de muncă. Efectul acestor factori a diminuat viabilitatea și accesibilitatea proiectelor de construcții, precum și marjele de profit ale companiilor.
Accesul la o locuință pentru familii
„Accesul la o locuință este redus deoarece se construiește mai puțin, iar unitățile existente se vând la prețuri mai mari”, spune Guillaume Houle.
Pentru că noile construcții se fac la costuri exorbitante, se încep doar proiecte private la scară largă, uneori în valoare de milioane de dolari pe unitate. Guillaume Houle consideră că este esențial să se construiască case noi de toate categoriile.
„Constructorii își dau seama că au atins o limită și că nu trebuie să-i servească doar pe cei mai bogați, ci și clasa de mijloc. Aceștia și-ar dori să devină proprietari, dar nu o pot face în acest moment.”
La ce ne putem aștepta în următorii câțiva ani?
În ceea ce privește viitorul apropiat, Guillaume Houle se oprește la două aspecte. Primul se referă la creșterea productivității în cadrul industriei, pentru a reduce costurile de construcție: „Când ne uităm la reglementarea greoaie și la rigiditatea din Quebec în practica meseriilor din construcții, vedem o lipsă de versatilitate”, spune acesta.
Al doilea este aspectul financiar, care joacă un rol fundamental. Astfel, pentru a reglementa piața, Ottawa a introdus o măsură temporară privind construirea imobilelor de locuințe destinate închirierii prin care suspendă TPS (taxa federală pe produse și servicii).
Potrivit lui Guillaume Houle, guvernul și instituțiile financiare din Quebec ar putea implementa, încă din acest an, acțiuni similare, precum oferirea unor rate preferențiale ale dobânzilor.
Pot deci fi puse în aplicare mai multe măsuri pentru a stimula piața construcțiilor noi și pentru a atenua criza locuințelor care domină în acest moment actualitatea din Quebec.
Sursa: Centris.ca