Pentru a marca trei ani de guvernare liberală la Ottawa și pentru a semnala cele 12 luni care au mai rămas până la următoarele alegeri federale, mai multe case de sondare a opiniei publice s-au aplecat asupra intențiilor de vot ale canadienilor. Mai jos, un sumar al rezultatelor acestor sondaje.

Răspunsul la întrebarea din titlu este: nu chiar. Liberalii lui Justin Trudeau (PLC) au multe șanse să câștige un al doilea mandat. Desigur, un an reprezintă enorm de mult în politică și multe se pot schimba până la 21 octombrie 2019, dată la care vor avea loc următoarele alegeri federale canadiene. Totuși, mai multe sondaje efectuate recent confirmă că PLC pare în bună formă pentru 2019, fiecare dintre acestea aducând diverse nuanțe și scrutând diverse aspecte ale intențiilor de vot din acest moment ale canadienilor.

Mai întâi sondajul Mainstreet efectuat pentru Groupe Capitales Médias în perioada 30 octombrie – 7 noiembrie și dat publicității pe 14 noiembrie, care arată că dacă alegerile ar avea loc acum, liberalii le-ar câștiga cu 39,3% (41,4% în Quebec). Conservatorii lui Andrew Scheer ar forma Opoziția oficială cu 34,6% din voturi.

Noii democrați (NPD), partidul care în 2015 avea șanse reale să formeze guvernul, se află acum într-o perioadă de căutări și redefiniri, iar acest lucru se reflectă în intențiile de vot: doar 10,8% dintre canadieni (12,1% dintre quebechezi) le acordă votul în momentul de față.

People’s Party, cel mai nou partid federal al Canadei, înființat în septembrie a.c. de către Maxime Bernier, fost deputat conservator, obține un surprinzător 3,8% la nivel național și 4,1% în Quebec. Acest procentaj se poate explica (și) prin faptul că Bernier s-a aflat mereu în atenția presei în ultimele luni datorită controversatelor sale declarații privind imigrația („multiculturalism extrem”) sau mediul înconjurător (negaționism al schimbărilor climatice).

Procentajele de mai sus se aliniază cu o serie de alte sondaje realizate în ultimele săptămâni. În septembrie, Abacus Data a relevat că populația Canadei înclină tot spre PLC: 38% ar vota cu liberalii lui Justin Trudeau, 34% cu conservatorii și 17% cu NPD. Cu excepția Preeriilor, unde conservatorii sunt în frunte, liberalii domină peste tot intențiile de vot. În British Columbia nivelul lor de popularitate este similar celui înregistrat la alegerile precedente, din 2015, în ciuda controversatei dezbateri privind conducta Trans Mountain, în Quebec continuă să fie solid, iar în Ontario este în creștere față de acum câteva luni – lucru ce se reflectă și în faptul că în această provincie aprecierea față de performanța guvernului liberal este cea mai pronunțată: 47% față de 44% la nivel național. Totuși, este important de notat că cifrele de la Abacus Data arată că partidul condus de Andrew Scheer, PCC, este mult mai competitiv decât anul trecut.

La rândul său, o anchetă furnizată de Nanos la începutul lunii noiembrie (săptămâna încheiată în data de 9 noiembrie) confirmă sprijinul popular de care se bucură liberalii: 39,4%. Ei sunt urmați de conservatori cu 27,5% și de NDP cu 19.8% (Blocul québecois – 2%, verzii – 6,1% și People’s Party of Canada (PPC) – 1.4%). Trudeau conduce detașat din punct de vedere al preferințelor populației pentru prim-ministru, cu 41,7%, urmat la mare distanță de Andrew Scheer (20%) și Jagmeet Singh (8.6%). Aproape 6 din 10 canadieni consideră că Trudeau întrunește calitățile unui bun lider politic (58.7%), în vreme ce doar 40,4% cred acest lucru despre Scheer și 33.8% despre Singh.

Nu în ultimul rând, compilația de date a CBS (Poll Tracker), actualizată în permanență în urma tuturor sondajelor de opinie publicate, prezintă următorul tablou al intențiilor de vot: liberali – 38,2%, conservatori – 32,4%, NPD – 15,9%. Bazându-se pe aceste cifre, CBC Poll Tracker estimează că Partidul liberal canadian are două din trei șanse să formeze un guvern majoritar. Nivelul actual de suport popular în favoarea liberalilor ar produce în jurul a 182 de locuri în Parlament, mult peste cele 169 necesare majorității. Potrivit aceleiași previziuni, conservatorii ar câștiga 127 de locuri, NPD 19, Bloc québécois 8, iar verzii 2.

Reamintim că în 2015 PLC a câștigat alegerile cu 39,47% din voturi, obținând 184 de fotolii parlamentare. Conservatorii au întrunit 31,89% din sufragii (99 de locuri în Parlament), iar NPD 19,71%, alegând 44 de deputați.

Cât de relevante sunt aceste procentaje la un an distanță față de alegeri? Intențiile de vot ale canadienilor s-au schimbat semnificativ în cursul acestui an. În decembrie 2017 liberalii aveau 8 procente avans în fața conservatorilor, în martie conservatorii devansau liberalii cu 4 procente (Poll Tracker). Lucrurile se pot schimba deci până în octombrie 2019. Totuși, istoric vorbind, în mai bine de trei sferturi dintre alegerile ținute de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, partidul care conducea în sondaje cu 12 luni înaintea scrutinului, l-a câștigat 12 luni mai târziu.