Între 20 și 25 noiembrie, la Galeria de Artă Livart din Montreal (3980 St-Denis) a avut loc expoziția La trace d’un instant, care a reunit lucrările a doi artiști: Carmen Smutneac și Kamen Zenov. Expoziția a fost prezentată de agenția ArtMihai, înființată de românul montrealez Mihai Gheorghian.

Expoziția de pictură La trace d’un instant a inclus 15 lucrări de dimensiuni mari semnate de Carmen Smutneac și 35 de tablouri mai mici ale artistului Kamen Zenov. Titlul său face trimitere la faptul că „viața este o succesiune de momente trăite și de impresii care rămân în memorie. Similar, pictorul lasă pe pânzele sale urmele celor mai profunde aspirații”, după cum mărturisea Mihai Gheorghian, fondatorul și directorul agenției ArtMihai care a organizat expoziția.

Lucrările lui Carmen Smutneac, absolventă a Universității de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, înfățișează un stil între suprarealism și mișcarea dadaistă, în care figurează personaje efervescente și mistice, aflate în contexte fantastice. Lucrarea Cité des étranges, care a făcut parte din această expoziție, mi-a tras în mod special atenția. Personajele sunt la fel de teatrale și suprarealiste ca în picturile murale din tinerețe ale lui Chagall, pe care artistul le făcea pentru teatrul experimental din St-Petersburg. Viziunea acestui tablou o apropie pe Carmen Smutneac de modernism și de efervescența artei est-europene expuse la Paris în primele decenii ale secolului trecut.

Lucrărilor semnate de pictorița de origine română li s-a juxtapus universul lui Kamen Zenov, originar din Bulgaria, care prin magia curbelor și culorilor ne conduce peste granițele abstractului și metafizicului.

La trace d’un instant a fost primul eveniment public organizat de agenția ArtMihai. „ArtMihai este o idee care a început cu scopul de a promova picturile mele și s-a transformat în agenție de marketing pentru artiști talentați nedescoperiți încă”, spune fondatorul său, Mihai Gheorghian, a cărui pasiune și fascinație pentru arta vizuală s-au manifestat încă din copilărie. Cariera sa a început însă în comerț internațional (domeniu în care deține o diplomă de la John Molson School of Business), marketing și design web. În timpul liber continuă să picteze și să evolueze ca artist, iar această dualitate a pregătirii și experienței sale, arta și businessul, îi conferă deosebita calitate de a înțelege ambele fațete ale artei: partea de creație și cea de promovare și vânzare. O calitate esențială de altfel pentru un bun agent de artă.

Montrealul este un oraș cu o scenă culturală efervescentă, cu un public consumator și cumpărător de artă numeros. Există multe galerii, muzee, cafenele, restaurante și hoteluri unde artiștii plastici pot expune. Există însă și foarte multă competiție, comunitatea artistică fiind destul de închisă pentru artiștii noi. ArtMihai (facebook@artMihai) se adresează exact lor – artiști originali și talentați dar prea puțini cunoscuți, care doresc să pătrundă în lumea și pe piața artistică montrealeză.