Dacă pentru dumneavoastră venirea primăverii nu înseamnă doar muguri și copaci înfloriți ci și congestie nazală, strănutat și ochi care curg, atunci sunteți una din milioanele de persoane care suferă de alergii sezoniere, cunoscute și ca febră de fân sau rinită alergică. Pentru a le ține sub control, vă sugerăm să încercați câteva strategii și remedii simple.

Dacă suferiți de alergii sezoniere aveți la dispoziție mai multe tipuri de medicamente, disponibile în farmacii fără rețetă. Ele includ:
■ Antihistaminice orale. Antihistaminicele acționează asupra procesului inflamator, asupra secrețiilor nazale, pruritului nazal (mâncărimi) și strănutului. Câteva exemple de antihistaminice pe cale orală: loratadina (Claritin, Alavert), cetirizina (Reactine) și fexofenadina (Allegra).

■ Decongestionantele nazale. În asociere cu medicația antihistaminică, acestea scad secrețiile nazale și diminuează procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale. Se găsesc sub formă de comprimate, cum ar fi pseudoefedrina (Sudafed) și spray-uri nazale. Atenție însă, utilizarea pe termen lung a spray-urilor nazale decongestionante poate agrava simptomele (eng. rebound congestion) și de aceea administrarea acestora este indicată ca o metodă temporară.

■ Medicamente combinate. Unele medicamente pentru alergii combină un antihistaminic cu un decongestionant. Exemplele includ loratadină-pseudoefedrină (Claritin-D) și fexofenadină-pseudo-efedrină (Allegra-D).

Simptomele alergiilor sezoniere se pot intensifica atunci există mult polen în aer. Verificați prognoza de polen (pentru copaci, iarbă, ambrozie) și dacă se anunță un nivel ridicat, luați-vă medicamentele pentru alergii înainte de apariția simptomelor. Dimineața devreme nivelul de polen este cel mai ridicat, așa că evitați activitățile în aer liber în această perioadă a zilei.

Din punct de vedere nutrițional, vă sugerăm incorporarea în meniul zilnic a câtorva alimente ce pot ajuta în combaterea alergiilor.

■ Ananasul poate reduce congestia cauzată de alergii. Ananasul este una dintre cele mai bune surse de bromelaină, o enzimă cu o gamă largă de beneficii terapeutice, dar al cărei mod de acțiune nu este încă pe deplin înțeles. Bromelaina este adesea menționată în tratamentul sinuzitei, datorită faptului că are efecte antiinflamatorii și reduce iritația și congestia sinusurilor. De asemenea, ananasul abundă în vitamina C, cunoscută pentru scăderea răspunsului organismului la alergeni.

■ Vitamina C previne formarea histaminei. Pentru că am menționat vitamina C, amintim faptul că organismul nostru nu poate produce această vitamină și nici nu o stochează. Prin urmare, este important să includeți o cantitate mare de alimente care conțin vitamina C în alimentația zilnică, și asta nu doar în sezonul alergiilor. Toate fructele și legumele conțin vitamina C, însă cele mai bune surse sunt broccoli, varza de Bruxelles, conopida, ardeii grași verzi și roșii, spanacul, varza, roșiile și cartofii dintre legume și pepenele galben, citricele, kiwi, mango, papaya, ananasul și fructele de pădure dintre fructe. 

Alergenii (substanțe din afara organismului capabile să producă o de hipersensibilitate din partea sistemului imunitar) determină anumite celule să producă histamină, responsabilă pentru excesul de mucus și strănutat și care face să ne curgă nasul și ochii. Vitamina C previne formarea histaminei, în timp ce medicamentele antihistaminice tipice, disponibile fără rețetă, acționează asupra histaminei după ce este produsă.

Dacă optați pentru un supliment de vitamina C, luați unul care conține și bioflavonoide – pigmenții naturali din fructe și legume – care intensifică activitatea vitaminei C în organism și ajută la stabilizarea celulelor mastocite (celulele imune specializate), cele care secretă histamina legată de reacțiile alergice.

■ Merele vă ajută să respiraţi mai uşor. Coaja de măr conţine un flavonoid numit quercetin. La fel ca vitamina C, quercetinul stabilizează celulele mastocite și scade eliberarea de histamină, lucru ce ar putea ajuta la scăderea simptomelor alergiilor. Consumul de cinci sau mai multe mere în fiecare săptămână poate îmbunătăți funcția pulmonară, făcându-vă, literalmente, să respirați mai ușor – aceasta este concluzia unui studiu științific ai cărui autori sugerează că efectul se poate datora faptului că merele conțin un nivel ridicat de quercetin. Acesta protejează plămânii de efectele poluanților atmosferici și ale fumului de țigară.

■ Mierea reduce simptomele alergiilor? Semnul de întrebare nu este întâmplător, căci deși mierea are o foarte lungă istorie ca medicament, din punct de vedere științific foarte puține din presupusele sale beneficii pentru sănătate au fost dovedite – doar calitățile sale de accelerare a vindecării rănilor și de calmare a tusei. Unul dintre cele mai răspândite leacuri populare este că mierea, în special cea locală, poate reduce simptomele alergiilor deoarece conţine urme de polen, consumul ei scăzând sensibilitatea sistemului imunitar la acest alergen. Teoretic este posibil, căci pe același principiu se bazează și imunoterapia cu alergeni (vom vedea mai jos); din punct de vedere practic lucrurile nu sunt clare și deci sunt necesare studii mai ample în această direcție.

Când toate aceste remedii la domiciliu nu sunt suficiente, consultați un medic. Acesta vă poate recomanda efectuarea unor teste cutanate sau de sânge pentru a determina care sunt alergenii la care reacționați și prin urmare, măsurile prin care îi puteți evita, precum și cel mai bun tratament de urmat.

În unele cazuri, terapia de desensibilizare (imunoterapia cu alergeni) poate fi o opțiune viabilă. Acest tratament constă în injectarea unor doze progresive de substanțe alergene. În timp, aceste injecții reduc reacția sistemului imunitar care cauzează simptome. Pentru unele alergii, tratamentul poate fi administrat sub formă de comprimate sub limbă.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:
Mituri despre ceaiul verde

Alimente pentru combaterea depresiei
Sistemul digestiv, al doilea creier uman