Ne convine sau nu, trebuie să recunoaștem, moda ocupă o mare parte din timpul și preocupările noastre, din viața noastră de fapt. Ea este strict legată de ceea ce numim „imaginea” noastră.

Pentru unii, moda înseamnă adaptarea unui stil la valorile personale de eleganță, bun gust și armonie. Pentru alții, a fi la modă înseamnă o goană nebună după noile tendințe și ultimele concepte avansate de designeri. În fapt, este vorba de personalitatea fiecăruia, de dorința de a ne face remarcați sau a ne pune în valoare, căci trăim într-o epocă în care imaginea ocupă un loc extrem de important.

Alături de comportament și discurs, vestimentația, moda, joacă un rol crucial în construirea unei bune imagini. Aceste elemente definitorii ale imaginii personale vorbesc despre și pentru noi, și de aceea este necesar ca ele sa fie cei mai buni ambasadori pe care îi putem avea.

Nu putem deține controlul asupra percepției pe care ceilalți o au despre noi, însă cu siguranță putem stăpâni mesajele pe care le transmite imaginea noastră. Vrem, desigur, să fim percepuți ca încrezători, siguri pe situație, capabili, căci persoanele conștiente de propriile forțe atrag încrederea celor din jur, devenind modele de emulat.

Am făcut această scurtă prezentare despre imagine și personalitate cu scopul de a lamuri noțiunile de modă-vestimentație-aspect fizic, precum și importanta vestimentației în viața noastră.

Moda este o disciplină foarte complexă, care se studiază în colegii și universități, și care pe lângă partea de concept sau tehnică, implică și alte aspecte, cum ar fi morfologia umană, istoria costumului, studiul culorii și al armoniilor formelor sau studiul fenomenelor care au generat-o. Cei care se pregătesc academic pentru a deveni designeri sunt instruiți ca să descopere demersul de deslușire a unei linii vestimentare proprii unui anumit stil. În același timp, moda este și creație, adică o formă de expresie. Așa cum ne putem exprima sentimentele prin intermediul muzicii, picturii, poeziei sau dansului, la fel putem să ne exprimăm și prin intermediul creației vestimentare.

Ironic, Jean Cocteau spunea că „moda este ceea ce se demodează”, iar Oscar Wilde că „moda este o formă de urâțenie atât de intolerabilă, încât trebuie schimbată odată la șase luni”. Cu alte cuvinte, ceea ce azi ni se pare nou și viu, după un timp devine obișnuit, învechit, demn de schimbat. Alții, dimpotrivă, susțin că  moda este un puternic elixir ce ne ajută să trăim mai intens clipa care trece și din care e făcută însăși viața”, iar alții o definesc ca pe „o posibilă carte de vizită ambulantă”.