În timpul pandemiei, opțiunile politice s-au reflectat în respectul sau non-respectul măsurilor sanitare și în încrederea în medici și oameni de știință. Un studiu recent a confirmat acest lucru dintr-un alt unghi: în Statele Unite, cu cât o regiune votează mai mult pentru Partidul republican, cu atât locuitorii săi sunt mai înclinați să spună că au avut efecte secundare din cauza unuia dintre vaccinurile împotriva Covid, relatează Agence Science-Presse.

Mai precis, o creștere cu 10% a voturilor pentru Partidul republican la alegerile prezidențiale din 2020 pare să fie asociată cu o creștere cu 5% a numărului de efecte secundare raportate și cu o sporire de 25% a probabilității de a declara efecte secundare grave.

Studiul s-a folosit de baza de date VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), care funcționează prin raportări voluntare. Cu alte cuvinte, oricine poate raporta orice efect secundar, fără să fie verificat de către profesioniști din domeniul sănătății. De la crearea sa în 1990 de către autoritățile medicale americane (CDC și FDA), VAERS a servit ca punct de plecare pentru cercetători sau medici, care studiază efectele secundare raportate cu scopul de a vedea dacă ele corespund realității.

Această bază de date nu poate fi însă folosită ca sursă de informații pentru a valida diverse cifre privind efectele secundare. Un fapt pe care chiar cei care au conceput VAERS îl subliniază pe site, dar care din păcate n-a împiedicat ca acest sistem să devină un teren fertil pentru dezinformare în timpul pandemiei.

Pentru a avea un punct de referință, cercetătorii au comparat declarațiile înregistrate între 2020 și 2022 în VAERS (620,000 în total) privind vaccinurile împotriva COVID, cu declarațiile de efecte secundare referitoare la vaccinurile antigripale, între 2019 și 2022. Studiul, intitulat „Reports of COVID-19 Vaccine Adverse Events in Predominantly Republican vs Democratic States”, a fost publicat pe 29 martie în Journal of the American Medical Association. Este interesant de menționat că studiul nu a relevat o corelație politică similară în ceea ce privește vaccinul antigripal, lucru ce sugerează unicitatea politizării din jurul Covid.

Nu este însă prima oară când o asociere între opțiunea politică și atitudinea vizavi de vaccinarea împotriva COVID. Ba chiar există analize care au detectat o asociere mult mai gravă:

● Rata mortalității din cauza Covidului este mai ridicată în circumscripțiile americane în care votul pentru Donald Trump a fost mai numeros în 2020. La sfârșitul lui 2021, în aceste circumscripții rata mortalității din cauza Covidului era de trei ori mai mare decât în cele care au votat pentru Joe Biden („Pro-Trump counties now have far higher COVID death rates. Misinformation is to blame”, NPR, decembrie 2021).

● Același lucru s-a putut observa și în circumscripțiile în care proporția cetățenilor înscriși ca republicani este mai ridicată („Excess Death Rates for Republicans and Democrats During the COVID-19 Pandemic”, National Bureau of Economic Research, septembrie 2022).

● Corelația este prezentă și în raport cu aleșii locali: cu cât sunt mai mulți republicani – cercetătorii s-au uitat la cei care au fost aleși în Congres și ca guvernatori în 2020 – cu atât rata deceselor cauzate de Covid este mai ridicată între aprilie 2021 și martie 2022 („Relationship of political ideology of US federal and state elected officials and key COVID pandemic outcomes following vaccine rollout to adults: April 2021-March 2022”, publicat în The Lancet, octombrie 2022). De asemenea, deloc de neglijat este și faptul că în statele americane care au votat cel mai mult pentru Partidul Republican la alegerile din 2020 găsim și cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva Covid.

CITIȚI ȘI:

Când dezinformarea medicală duce la hărțuire