Expoziția solo a Tatianei Șragăr de la Dupond & Dupont, organizată de asociația ArtTram (Table Ronde sur l’Art de Mont-Royal), va putea fi vizitată între 7 mai și 4 iunie. Artista va expune zece lucrări cu o tematică specială: arta tehnicii trompe-l’œil.

Tablourile care fac obiectul acestei expoziții sunt de dimensiune mijlocie, între 16”x20” și 18”x24”, îmbrăcând bine coloanele din spațiul restrâns al restaurantului Dupond & Dupont din Ville Mont-Royal. Excepție face lucrarea ce va fi expusă la intrare, intitulată Good Morning, care este de dimensiuni mari (30”x40”).

Tatiana Șragăr – „Good Morning”.

Culorile sunt calde, iar compozițiile atrăgătoare, în care regăsim și o tușă de umor. „De ce am ales această tehnică? Pentru că a mi s-a părut amuzant să cadrez imaginea într-o ramă falsă, pe care imaginea pictată să o depășească”, spune Tatiana Șragăr.

Compoziții cu flori și naturi statice, unele rustice, pictate într-un stil realist, cu lumini și umbre bine definite, conferindu-le un stil grafic precis și personal – acestea sunt picturile stil trompe l’œil, inconfundabile, ale Tatianei Șragăr pe care vă invităm să le vedeți în spațiul plăcut și confortabil al restaurantului Dupond & Dupont.

Tatiana Șragăr – „Peine d’amour”.

Termenul trompe-l’œil a fost folosit pentru prima oară de artistul Louis-Léopold Boilly, care și-a intitulat astfel una din picturile expuse la Salon libre du Louvre în 1800. Dar deși acest termen a devenit popular abia în secolul XIX, tehnica trompe-l’œil, utilizată în pictură în scopul creării iluziei de tridimensionalitate, datează de mult mai mult timp. A fost folosită în picturi murale antice, ca de exemplu la Pompei. O regăsim și în Renaștere, în marile picturi murale ale bolților de biserici, unde corpurile umane erau exagerate pentru a da o impresie mai dramatică privitorului.

Tatiana Șragăr – „Contrast”.

O figură clasică a unei picturi trompe-l’œil este reprezentarea unei ferestre, uși sau a unui hol, care în mod iluzoriu este perceput mai mare decât este pictat de fapt. O altă modalitate în care se folosește tehnica aceasta – și care este practicată și de Tatiana Șragăr – este pictarea unui subiect în perspectivă, în care subiectul depășește rama tabloului, prelungind realitatea picturală în afara acesteia. Tehnica trompe-l’œil scoate astfel în evidență subiectul pictat și pune un mai mare accent pe perspectivă, modificând-o în sensul în care artistul o dorește.

Tatiana Șragăr: Expoziție de pictură trompe l’œil
7 mai – 4 iunie 2024
Restaurant Dupond & Dupont
1297 Chemin Canora, Mont-Royal, H3P 2J4 

Repere biografice

Tatiana Șragăr

Născută la București în 1951, Tatiana Șragăr a urmat cursuri de design grafic în vederea admiterii la Institutul Național de Arhitectură, la care a renunțat pentru a se orienta spre informatică. Pasiunea pentru desen și pictură nu a părăsit-o însă niciodată. 

De-a lungul anilor a explorat numeroase medii: acuarelă, creion, cerneală și ulei pe hârtie, lemn, carton, sticlă, plexiglas și pânză.  

Pictează într-un stil impresionist, cu un puternic accent grafic, o moștenire a studiilor de desen.

Subiectul de predilecție este natura, în special peisajele marine, copacii și florile, dar pictează și portrete și compoziții complexe.

Jocul de lumini și umbre în aplicarea culorilor este o caracteristică a picturilor sale, ceea ce face ca ele să fie populare în rândul publicului și apreciate în aranjamentele de design interior.

CITIȚI ȘI:

Expoziție de fotografie: „Norman Parkinson: Toujours en vogue”