Până pe 12 mai, Galeria Lenoir din Vechiul Montreal găzduiește expoziția solo a artistei canadiene de origine română Maggie Romanovici.

Tema acestei expoziții este memoria, căreia pictorița îi atribuie culoarea albastră ca „simbol al memoriei îndepărtate, reci și uneori chiar înghețată în timp, dar care, readusă în prezent, crează liniște, pace, încredere și seninătate”.

Maggie Romanovici – „Embrace in Blue 2”, 24”x24”, acrilic pe pânză de galerie, 2023.

Această temă este ilustrată prin  aproximativ 15 tablouri, majoritatea în ulei pe pânză, care sunt etalate în interiorul CUB-ului – o sală cubică, aflată în mijlocul galeriei, unde se țin de obicei expozițiile personale ale artiștilor. Pe partea exterioară a acestui „cub” sunt expuse alte 14 lucrări ale artistei, acrilice realizate special pentru această expoziție. Ele rememorează experiențe din diverse călătorii ale artistei sub forma unor amprente emoționale, imagini voalate, senzații de diverse grade, de la subtil la eclatant.

„În artă, memoria ia forma unor emoții care ne-au atins și au persistat de-a lungul timpului mai mult prin sensurile profunde ale experiențelor trecute, prin flash-uri tăioase, decât prin imagini concrete și complete,” spune Maggie Romanovici. Rămâne ca publicul să descopere singur emoția pe care cromatica subtilă a acestei expoziții o produce, la nivel subiectiv, conștient și subconștient pentru fiecare în parte.

Vernisajul expoziției este programat pentru sâmbătă, 4 mai, între orele 17:00 și 19:00. Galeria Lenoir, situată la 220 rue St-Paul Ouest, Montreal, este deschisă de miercuri până duminică, iar luni și marți este închisă.

Artista alături de profesorul și criticul de artă Norman Cornett, care a facilitat apariția unei lucrări semnate de Maggie Romanovici pe coperta recent publicatul volum de poezii al lui Jean Perron.

Semnalăm cu această ocazie și faptul că recent lansatul volum de poezie „Reprendre pied sous l’horizon” al poetului Jean Perron are pe copertă o lucrare semnată de Maggie Romanovici, „Abstract in Yellow 3”. Lansarea a coincis cu Ziua mondială a cărții și dreptului de autor (23 aprilie) și a reunit mai multe personalități quebecheze din lumea artelor vizuale și a literelor, printre care profesorul și criticul de artă Norman Cornett și Bernard Pozier, directorul literar al Editurii Écrits de Forges, unde această carte a fost publicată.

CITIȚI ȘI:

Expoziție de fotografie: „Norman Parkinson: Toujours en vogue”